Mare parte din crescătorii de vaci din judeţul Suceava se află, de aproximativ trei luni de zile, într-o situaţie fără precedent, neavând cui să-şi vândă laptele. Problemele au apărut începând cu luna aprilie a acestui an, şi, în ciuda garanţiilor procesatorilor că este o situaţie moment, situaţia s-a agravat, mare parte din centrele de colectare din comune întrerupându-şi activitatea.
„Fabricile nu mai colectează lapte din cauza cumulului de produs finit, s-au făcut mari stocuri aduse din afara ţării, vânzările au scăzut drastic şi nu mai este necesar de lapte”, a explicat situaţia Doru Gurău, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Bucovina.
În momentul de faţă, a arătat el, procesatorii păstrează doar contractele cu câţiva fermierii mari, în timp ce centrele de colectare din comune s-au închis într-o proporţie foarte mare.
Preţ derizoriu, la jumătate faţă de anul trecut
După cum a precizat Doru Gurău, s-a ajuns în situaţia ca unii procesatori să ia lapte doar de la cei care sunt dispuşi să vândă litrul cu 40 de bani, preţ aproape la jumătate faţă de cel pe care îl ofereau aceiaşi agenţi economici în urmă cu un an de zile.
Situaţia dezastruoasă este confirmată şi de reprezentantul crescătorilor de bovine din zona de munte a judeţului.
„Cei de la Dorna Lactate nu mai colectează lapte deloc, centrele sunt închise. E o mare problemă, mulţi oameni trăiau din crescutul bovinelor şi vinderea laptelui. Unii au renunţat total la acest sector ori s-au orientat pe creşterea viţeilor pentru carne”, a declarat Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa.
Cum s-a ajuns la această situaţie
Blocajul de pe piaţa laptelui din judeţ este pus de specialişti pe seama a cel puţin doi factori. Criza economică, care a dus la scăderea consumului de produse pe bază de lapte, este cu siguranţă una din cauzele principale ale situaţiei în care s-a ajuns, spun aceştia.
Reprezentanţii fermierilor amintesc însă de un alt factor pe care îl consideră decisiv: importul masiv de lapte din ţările vecine membre ale Uniunii Europene. Doru Gurău subliniază că ungurii sau polonii pot vinde laptele la un preţ mic deoarece au parte de subvenţii mult mai mari decât fermierii români, şi astfel lupta devine inegală.
„La ultimul protest pe care l-am organizat am cerut organizarea de controale la frontieră, pentru ca în ţară să intre doar lapte conform cu normele UE. Acceptăm concurenţa, însă aceasta trebuie să fie loială. Din păcate, tocmai la graniţele din vest, pe unde circulă laptele intracomunitar, nu s-au dispus controale”, a precizat Doru Gurău, lăsând să se înţeleagă că interese mari au pus piedici solicitării lor, perfect îndreptăţite într-o ţară membră a UE.
Cum laptele nu mai are valoare, mulţi crescători au început să-şi vândă animalele la abator, ceea a generat o altă problemă. Preţul pe kilogramul de carne a scăzut, fapt care face ca nici vânzarea animalului să nu mai fie rentabilă.
Din păcate, pentru crescătorii de bovine perspectivele nu sunt deloc favorabile, iar o soluţie pentru ieşirea din această situaţie este greu de întrezărit.
(30 iul 2009, 17:01:20