Un ordin al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării transmis recent Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava prevede că începând cu anul şcolar viitor, aproximativ 700 de posturi vor dispărea din şcolile sucevene.
Inspectorul şcolar general adjunct Virginel Iordache a precizat că „din cele 11.868 de posturi bugetate de la consiliile locale sau de la Consiliul Judeţean am primit aprobare pentru 11.155 de posturi”. 713 posturi nu vor mai fi finanţate de la buget, iar Virginel Iordache a spus că este vorba despre normele sub nouă ore pe săptămână declarate vacante, care vor fi acoperite de profesori plătiţi cu ora.
Iordache a precizat că la nivelul Inspectoratului Şcolar Suceava va fi creată o comisie paritară care va negocia fiecare post în parte.
„Vom lua toate măsurile ca dascălii să aibă posturi, dar nu în detrimentul învăţământului. Vom face tot posibilul, astfel încât un număr cât mai mic de profesori să rămână în afara sistemului”.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei dau asigurări că profesorii titulari nu vor fi afectaţi de această reducere a numărului de posturi, ci suplinitorii, care ar fi fost oricum mai puţini decât în anii anteriori din cauza numărului de clase care este în scădere.
O notă a Ministerului Educaţiei prevede ca numărul mediu de elevi la ciclul primar să fie de 20, iar la cel gimnazial şi liceal de 25.
„Datorită acestor precizări, o parte din normele didactice se constituiau cu clase sub efective, o serie de unităţi şcolare nu şi-au făcut planul de şcolarizare, şi astfel, o parte din normele didactice au dispărut. Ca urmare, vreau să precizez că au fost şterse de pe listele de titularizare 301 fracţiuni de norme, norme didactice declarate sub jumătate de normă, adică sub 9 ore. Acestea vor fi suplinite de profesori titulari care vor fi plătiţi cu ora pentru activitatea în plus”, a spus adjunctul IŞJ Suceava.