Tânărul sucevean arestat în China pentru trafic de droguri şi condamnat la moarte, al cărui caz l-am prezentat la începutul acestei luni, a fost executat săptămâna trecută, au mărturisit pentru „Monitorul de Suceava” surse cât se poarte de credibile.
Deşi Ministerul Afacerilor Externe nu a confirmat informaţia „Monitorului”, precizând că „Ambasada României la Beijing nu a fost notificată până în acest moment (n.r.- acum două săptămâni) în legătură cu vreo arestare a unui cetăţean român”, tot mai multe informaţii vin să susţină varianta prezentată la începutul acestei luni de ziarul nostru.
Zvonurile de la Adâncata
La Adâncata, zvonul că unul dintre tinerii din localitate, Andrei, în vârstă de 23 de ani, este cel despre care „Monitorul” a scris că a primit pedeapsa capitală în China, după ce a fost prins cu droguri asupra lui, a făcut deja înconjurul comunei.
De la poliţist, la primar, toată lumea a auzit povestea tânărului condamnat la moarte, însă nimeni nu bagă mâna în foc că ar fi adevărat.
Unii săteni au început să înflorească deja cum că mama tânărului ar fi fost la primărie şi ar fi plătit glonţul cu care a fost împuşcat fiul ei sau că s-ar fi primit un CD cu o înregistrare video a execuţiei.
Pentru a lămuri lucrurile, am fost, aseară, chiar la familia vizată de zvonurile apărute prin comună.
Am stat de vorbă chiar cu părinţii tânărului respectiv, a cărui identitate nu o vom dezvălui până nu vom avea o confirmare oficială a autorităţilor.
Reticenţi la început, mama şi tatăl tânărului a cărui poveste, adevărată sau nu, ţine capul de afiş în comună, ne-au mărturisit că fiul lor se află într-adevăr în China.
„Păi dacă era arestat mai putea vorbi la telefon, mai putea să primească bani?!”
Părinţii tânărului s-au arătat, însă, revoltaţi pe faptul că toată lumea arată cu degetul spre familia lor, deşi nimeni nu ştie exact dacă e tânărul condamnat la moarte e unul şi acelaşi cu băiatul lor.
„Cum să fie arestat şi condamnat la moarte, domnule, dacă eu am vorbit la telefon cu el de mai multe ori?! I-am trimis bani, prin Western Union, vă arăt chitanţele... odată vreo 1200 de dolari şi altădată cam 600 de euro. Păi dacă era arestat mai putea vorbi la telefon, mai putea să primească bani?!... E o coincidenţă şi lumea a început să vorbească şi să înflorească. Păi dacă era adevărat, nu mă duceam după el în China?! Eu băteam clopotele la biserică, dacă era aşa...”, ne-a spus tatăl tânărului.
„I-am spus să vină acasă cât mai repede, să vadă tot satul că nu e adevărat”
Dacă, iniţial, a respins total varianta arestării fiului său în China, pe parcursul discuţiei, bărbatul ne-a mărturisit că fiul său nu i-a spus exact ce caută în acea ţară, în care a plecat încă din luna decembrie a anului trecut.
Cu privirea în pământ, bărbatul a continuat să ne povestească că fiul său i-a lăsat să înţeleagă că a fost implicat şi el în povestea cărăuşilor de droguri, fiind unul dintre tinerii ademeniţi să transporte stupefiante pentru reţele internaţionale.
„I-am spus să vină acasă cât mai repede, să vadă tot satul că nu e adevărat”, îi tremură vocea mamei tânărului.
„Nu mi-a mai răspuns de săptămâna trecută”
Pe măsură ce dialogul curge, cei doi părinţi nu mai ştiu ce să creadă.
Mărturisesc că băiatul nu le-a spus prea multe despre ce face în China, dacă e bine sau nu. Le-a spus doar că nu e nimic adevărat din ce scrie în ziar şi să nu-şi facă griji, că se va întoarce acasă, la Adâncata.
„Nu cred că mi-ar fi ascuns dacă ar fi fost arestat şi condamnat la moarte. Nu cred... Nu mi-a mai răspuns de săptămâna trecută, dar o să-l sun mâine (n.r.-azi) să văd... Oricum, dacă e aşa cum se spune, nu cred că se mai poate face nimic. Poţi să vorbeşti şi cu împăratul Chinei...”, e tot mai nesigur pe el tatăl tânărului.
Deşi am vorbit aproximativ 20-30 de minute, au rămas mai multe întrebări fără răspuns.
Întrebări la care părinţii tânărului nu ştiu, în acest moment, care e răspunsul exact.
Speră din tot sufletul să le răspundă personal, la întoarcerea acasă, chiar fiul lor.
Oficial: cel puţin 11 cărăuşi arestaţi
La sfârşitul lunii iunie a.c., structurile de combatere a crimei organizate au anihilat o reţea de indivizi din municipiul Suceava care racolau cărăuşi de stupefiante pentru reţele internaţionale de trafic de droguri.
Anchetatorii au confirmat deja că 11 dintre cărăuşi, toţi tineri din municipiul Suceava, au fost arestaţi în ţări din Europa şi America de Sud (Uruguay, Olanda, Norvegia, Irlanda şi Brazilia), având asupra lor circa 13 kilograme de cocaină şi 4 kilograme de heroină.
În actele remise instanţelor de judecată care au decis arestarea preventivă a indivizilor arestaţi pentru că racolau cărăuşi se arată faptul că unii dintre curierii racolaţi au fost desemnaţi să efectueze transporturi în state ce au legislaţie deosebit de severă pentru comiterea unor astfel de fapte, inclusiv pedeapsa cu moartea, dându-se şi un exemplu: China.
În jur de 12.000 de execuţii, anual
China se afla pe primul loc în topul ţărilor în care se mai aplică pedeapsa cu moartea, mii de oameni aşteptându-şi execuţia, în acest moment, în închisorile chinezeşti.
O simplă documentare pe internet relevă faptul că organizaţiile internaţionale ale drepturilor omului susţin că, anual, în China, în jur de 12.000 de persoane sunt condamnate la moarte, însă cifra este aproximativă, întrucât informaţiile în această privinţă nu sunt făcute publice de autorităţile chineze, fiind considerate secrete de stat.
În China, zeci de infracţiuni sunt pedepsite cu moartea, traficul de droguri, crima, abuzarea minorilor, corupţia fiind pe lista neagră.
Presa internaţională anunţa nu cu mult timp în urmă că autorităţile chineze au de gând să renunţe la executarea condamnaţilor la moarte prin împuşcare şi să înlocuiască gloanţele cu injecţiile letale.
(29 iul 2009, 13:29:31