O suceveancă a fost internată luni dimineaţă în Spitalul Judeţean de Urgenţă, după ce a făcut o reacţie anafilactică la o înţepătură de insectă. Femeia a cărei viaţă a fost pusă în pericol de un banal incident a fost internată în secţia Dermatologie, dar în prezent starea ei de sănătate este bună, spun medicii.
La internare, suceveanca a declarat personalului medico-sanitar că a fost înţepată cel mai probabil de un păianjen, în timp ce se afla într-o vizită la rude, în Câmpulung Moldovenesc.
De ce este periculos şocul anafilactic
Înţepăturile de insecte sunt o cauză destul de răspândită a şocului anafilactic. Pentru unele persoane, o simplă înţepătură de albină, viespe sau păianjen este doar o neplăcere temporară, în timp ce pentru cele cu predispoziţie spre alergii, astfel de înţepături pot fi periculoase, întrucât pot conduce la şoc anafilactic şi moarte.
Şocul anafilactic se manifestă la câteva minute sau chiar secunde după contactul cu alergenul (substanţa care cauzează reacţia alergică). Pacientul poate deceda prin obstruarea (înfundarea) căilor respiratorii sau prăbuşirea tensiunii arteriale. Cei cu alergie moderată prezintă erupţii generalizate ale pielii, cu prurit (mâncărime) şi roşeaţă, ameţeli, vărsături, crampe abdominale sau diaree, un grad moderat de sufocare.
Pacienţii cu alergie uşoară prezintă o tumefiere locală extinsă cu prurit, care poate persista mai multe zile. Nu se ştie de ce numai unele persoane dezvoltă reacţii alergice la înţepături de insecte.