Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iul 2009 - Anul XIV, nr. 174 (4160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Previziuni sumbre

Tichetele de sănătate vor favoriza automedicaţia şi prezentările întârziate la doctor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Introducerea din toamnă a tichetelor pentru sănătate care presupun achitarea de către pacient a unor servicii medicale este o sabie cu două tăişuri, cred medicii de familie suceveni. Doctorii apreciază că noul sistem ar putea responsabiliza pacienţii, care vor veni la doctor doar atunci când au nevoie şi, pe deasupra, vor fi mai grijulii cu sănătatea lor, în condiţiile în care alternativa este să scoată bani din buzunar în cazul în care se îmbolnăvesc frecvent sau se prezintă la doctor fără a avea o urgenţă reală.
Pe de altă parte, consideră doctorii, noul sistem riscă să favorizeze automedicaţia, prezentarea la consultaţii în stadii avansate de boală şi să înroşească liniile telefonice ale medicilor de familie. Această previziune sumbră este argumentată prin faptul că oamenii nu vor avea bani să vină la doctor în afara consultaţiilor gratuite, deja asigurate, şi ca atare se vor trata singuri, după ureche, vor amâna vizita la medic până când starea precară de sănătate îi va forţa să treacă pragul unei unităţi sanitare sau vor cere prin telefon sfatul medicului.

 

Argumente pro şi contra

“Odată cu introducerea tichetelor de sănătate pacienţii vor participa cu bani la serviciile medicale. Asta înseamnă că nu vor mai face abuz de servicii medicale, fiindcă vor fi puşi la plată. De asemenea, vor respecta anumite reguli, principii de viaţă, pentru a nu se îmbolnăvi şi a veni toată ziua la doctor. Se va termina şi cu afluxul mare spre servicii medicale costisitoare. Omul va merge mai puţin la specialist fiindcă va costa mai mult, preferând să vină la medicul de familie, care îi va rezolva problema de sănătate la un preţ mai mic. De asemenea, la spital se va duce doar când va avea cu adevărat o urgenţă şi, probabil, cu avizul medicului de familie, fiindcă altfel va plăti.
Pe de altă parte, s-ar putea vorbi şi de un aspect negativ deoarece, dacă va fi constrâns financiar, omul va sta până nu o să mai poată. În ideea de a mai păstra câteva tichete, bolnavul va lua o pastilă şi, eventual, va suna doctorul”, a declarat dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava.

 

„Tichetele de sănătate aduc bani doar la buget”

Dr. Irina Badrajan a opinat că noul sistem va agita populaţia, dat fiind faptul că modul în care acesta va funcţiona din toamnă nu a fost foarte bine explicat, estimând totodată că cei care vor trage ponoasele vor fi din nou medicii de familie.
“Suntem primul segment care vine în contact cu pacientul, deoarece majoritatea transformărilor sunt la nivelul nostru. Bolnavul ne expune nouă nemulţumirile, îndoielile şi nelămuririle cu privire la toate aceste măsuri care se iau şi care nu întotdeauna sunt extrem de explicite sau oferă elementele care ar putea permite o dezbatere publică. Ordinul nu a fost afişat undeva unde să poată fi consultat de toată lumea, iar părerea mea este că populaţia n-a înţeles nimic din toată povestea asta. Oamenii au auzit că se plăteşte, dar nu au amănunte şi cred că nici dacă ar citi acest Ordin nu s-ar lămuri, având în vedere că nici noi nu suntem pe deplin edificaţi”, a completat Irina Badrajan.
Secretarul Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava a subliniat că tichetele de sănătate aduc bani doar la buget şi a avertizat că, în cazul în care va fi implementat în forma actuală, noul sistem va avea repercusiuni negative şi asupra breslei din care face parte. Şi asta, întrucât veniturile pe cabinet ale medicilor de familie se vor înjumătăţi şi nu le vor mai permite acestora să-şi plătească cheltuielile şi să ducă un trai decent.

 

„Noul sistem nu va îmbunătăţi serviciile medicale”

„Se propune ca plata noastră să se facă în felul următor: 50% să achite CAS din capitaţie, iar restul de 50% să fie din servicii. În plata per capita vor intra o grămadă de servicii, cum ar fi consultaţii, monitorizarea bolnavilor cronici, urgenţele. Deci, o grămadă de servicii intră în această capitaţie care va fi foarte prost plătită. Dacă acum valoarea punctului este de 4,1 lei, din toamnă ea se va înjumătăţi, cealaltă parte trebuind suplinită de pacient prin tichetul de sănătate. Însă majoritatea pacienţilor noştri, cum ar fi copiii până la 18 ani, pensionarii cu venituri sub 700 de lei, gravidele, şomerii, beneficiarii legilor speciale sunt scutiţi de aceste tichete”, a accentuat dr. Irina Badrajan.
Secretarul Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava a ţinut să precizeze că nu este împotriva noii măsuri, ci doar şi-ar dori ca aceasta să îmbrace o formă avantajoasă pentru toată lumea, arătând că este normal ca şi medicii să câştige bani pentru munca pe care o prestează.
„Noul sistem nu va îmbunătăţi serviciile medicale, fiind de fapt o scădere a contribuţiei CAS şi o completare prin coplată. Noi vom primi mai puţini bani de la CAS, iar sumele care vor veni odată cu pacientul, prin tichetele de sănătate, vor fi şi mai mici, având în vedere că mulţi oameni vor fi scutiţi de acele tichete. Asta înseamnă că veniturile noastre vor scădea foarte mult. Noi vrem să câştigăm un ban cinstit, dar nu avem nici o posibilitate în acest sistem”, a conchis dr. Irina Badrajan.

 

Ce crede conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava

De menţionat că şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, se asociază unora dintre punctele de vedere formulate de medicii de familie, arătând că, în opinia sa, tichetele de sănătate nu vor fi o sursă foarte mare de finanţare a sistemului, dar cel puţin vor reprezenta o modalitate de a disciplina pacienţii.
“Nici eu nu sunt încă foarte lămurit cu privire la modul în care se va proceda exact, dar cert este că va fi o disciplinare a pacienţilor. Omul se va gândi de două ori atunci când va trebui să dea tichetul. Nu se va mai duce la medic indiferent dacă are sau nu treabă, ci doar când este bolnav. La fel se va întâmpla şi cu adresabilitatea la spitale. În momentul în care pacientul va rupe un cupon, ştiind că altădată când va avea într-adevăr nevoie de el s-ar putea să nu-l mai aibă şi să fie obligat să scoată bani din buzunar, va înţelege ce are de făcut. Oricum, cred că cel mai mare beneficiu al introducerii tichetelor de sănătate este că omul va conştientiza că este necesar să se programeze pentru afecţiunile cronice pe care le are şi să respecte aceste programări”, a spus şeful DSP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tichetele de sănătate vor favoriza automedicaţia şi prezentările întârziate la doctor.
 Vizualizări articol: 1410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tichetele de sănătate vor favoriza automedicaţia şi prezentările întârziate la doctor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei