Sucevenii se confruntă cu o adevărată invazie de câini vagabonzi, iar eforturile de a restrânge numărul celor care hoinăresc pe străzi, spre teama unora, par lipsite de eficienţă.
Conform rapoartelor lunare de activitate a celor două echipe de hingheri, care prind şi duc la adăpostul din Lunca Sucevei câinii vagabonzi din oraş, numai în primele şase luni ale anului au fost prinse peste 1600 de patrupede.
În fiecare lună sunt ridicaţi între 200 şi 300 de câini, din toate cartierele Sucevei, ceea ce ar însemna că într-un an, numărul câinilor vagabonzi luaţi de pe stradă este de peste 2500 de exemplare.
Cu toate acestea, haitele de câini continuă să-i terorizeze pe o parte din suceveni, care, de teamă pentru ei şi copiii sau nepoţii lor, sună aproape zilnic la Primărie, să ceară ajutor la prinderea acestora.
“Avem o mulţime de solicitări să trimitem echipele de prindere a câinilor vagabonzi. Abia reuşim să facem faţă reclamaţiilor venite din partea populaţiei, mai ales că încercăm în primul rând să prindem câinii agresivi, care fac probleme oamenilor. E o sarcină dificilă, iar pentru a avea rezultate şi mai bune, de săptămâna asta o echipă va lucra doar pe timp de noapte, când câinii dorm mai mulţi la un loc”, a spus viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.
Numărul mare al câinilor adunaţi de pe străzi este demonstrat şi de faptul că adăpostul din lunca Sucevei este de acum neîncăpător, peste 1500 de exemplare fiind captive în ţarcurile amenajate de municipalitate.
Dubiţe încărcate cu câini vagabonzi
Situaţia câinilor vagabonzi din Suceava pare o problemă fără rezolvare, în condiţiile în care rata de înmulţire a acestora este destul de mare, iar la menţinerea unui număr mare pe străzi contribuie din plin maşinile încărcate cu asemenea animale, care sunt descărcate cu precădere în cartiere precum Burdujeni, Obcini şi Iţcani.
“Primim lunar reclamaţii de la oameni care spun că au văzut dubiţe încărcate cu câini vagabonzi, descărcate la noi pe străzi. Din păcate, la nici una din aceste reclamaţii nu ne-a fost dat şi un număr de înmatriculare, să-i putem depista pe cei vinovaţi”, a adăugat Lucian Harşovschi.
Cum eutanasierea câinilor vagabonzi nu este permisă prin lege, în aceste condiţii, singura strategie privind reducerea câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei este prinderea a cât mai mulţi dintre ei, în paralel cu campanii de sterilizare, efectele fiind aşteptate în timp.
(27 iul 2009, 20:50:41