Mii de absolvenţi de liceu au stat ieri „cu sufletul la gură” în aşteptarea rezultatelor sesiunii de admitere la facultate, organizată de Universitatea „Ştefan cel Mare”. Rând pe rând, ieri, toate facultăţile şi-au afişat rezultatele, iar cei mai norocoşi candidaţi au fost cei cu medii peste 9, pentru că aceştia au fost declaraţi admişi pe locurile fără taxă scoase la concurs de universitate. La majoritatea specializărilor din cadrul facultăţilor, ultima medie cu care s-a putut ocupa un loc bugetat de stat a fost peste nota 9, cei cu note mai mici fiind declaraţi admişi pe locurile cu taxă scoase la concurs.
La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică concurenţa a fost acerbă, mii de candidaţi râvnind unul dintre locurile scoase la concurs. Numai candidaţii cu medii mult peste nota 9 au prins locurile fără taxă scoase la concurs, iar la specializările Drept şi Administraţie Publică s-a intrat cu cele mai mari medii de admitere, respectiv 9,86. Nu numai la Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, ci la majoritatea facultăţilor, mediile de admitere pe locurile fără taxă au fost mari. Astfel, la Facultatea de Inginerie Alimentară, specializarea Ingineria Produselor Alimentare, ultima medie pentru ocuparea unui loc fără taxă a fost 9,14. La aceeaşi facultate, la specializarea Inginerie şi management în administraţia publică ultima medie cu care s-a intrat la „fără taxă” a fost 9,58.
La majoritatea specializărilor, ultima medie de admitere a fost 7
La Facultatea de Istorie şi Geografie ocuparea locurilor fără taxă a presupus, de asemenea, medii peste 9. La Filosofie ultimul admis pe un loc bugetat a avut media 9,45, la Ştiinţe politice ultimul admis la „fără taxă” a avut media 9,81, iar la Asistenţă Socială ultima medie cu care s-a intrat a fost 9,47. Singura excepţie în cadrul acestei facultăţi este specializarea Muzeologie, unde media ultimului admis pe locurile fără taxă a fost 8,36.
La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, specializarea Limba română - spaniolă a fost profilul cu cea mai mare medie a ultimului admis pe locurile fără taxă din cadrul facultăţii. Este vorba despre media 9,49. La Română - franceză/germană ultimul admis fără taxă a avut media 9,26, la Franceză - engleză/germană ultimul loc fără taxă a fost ocupat de un candidat cu media 9,34, iar la specializarea Engleză - germană/română 9,43 a fost ultima media cu care s-a ocupat un loc bugetat. Şi la specializările Limbi moderne aplicate şi Comunicare şi relaţii publice ultimele medii de admitere pe locurile bugetate au fost peste 9.
La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport cea mai mare medie de admitere a fost 9,39. La Facultatea de Silvicultură ultima medie de admitere la „fără taxă” a fost 8,47.
Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a avut cea mai mare medie de admitere la Automatizări şi Calculatoare, unde ultima notă cu care s-a intrat la „fără taxă” a fost 9,25.
La Facultatea de Inginerie Mecanică locurile fără taxă au fost cele mai accesibile, având în vedere că un astfel de loc a putut fi ocupat cu medii de 7 sau chiar mai mici.
În ceea ce priveşte locurile cu taxă, acestea au fost ocupate de candidaţi în ordinea descrescătoare a mediilor, şi la majoritatea specializărilor ultima medie de admitere pe un loc cu taxă este 7.