Cele două firme care execută lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, pe programul ISPA, au obligaţia de a-i chema să asiste la săpături pe specialiştii de la Muzeu, cât şi pe cei de la Direcţia de Cultură. Această măsură a fost luată după ce, din neglijenţă, trei morminte din secolul al XVII-lea, aflate într-un cimitir care aparţinea unei foste biserici armeneşti, au fost distruse. Mormintele au fost descoperite în centrul Sucevei, în apropierea intersecţiei dintre străzile Ciprian Porumbescu şi Mihai Viteazu, iar în urma distrugerii acestora osemintele au fost împrăştiate printre săpături.
Viceprimarul Viorel Seredenciuc, cel care supraveghează realizarea proiectului ISPA, din partea Primăriei Suceava, a precizat că le-a dat dispoziţii clare firmelor Pfeiffer şi TMUCB, care au contractat lucrările pe canalizare şi apă potabilă, să anunţe începerea tuturor lucrărilor noi atât la municipalitate, cât şi la Muzeu şi la Direcţia de Cultură.
“Incidentul este regretabil, obligaţia firmei era ca în momentul în care descoperea ceva care să dea măcar bănuiala unor vestigii arheologice să anunţe Direcţia de Cultură. Nu au făcut asta şi este responsabilitatea lor. O cauză a neatenţiei lor este totuşi faptul că în centrul Sucevei nu se face extinderi de reţele, ci doar înlocuirea vechilor conducte, deci se lucrează pe amplasamentul celor puse în pământ prin ani 60-70. Era greu de bănuit că vor da acum peste vestigii arheologice”, a adăugat Viorel Seredenciuc.
Pe de altă parte, cei care se ocupă de realizarea proiectului ISPA au temeri legate de întârzierile mari pe care le pot provoca stoparea lucrărilor, în vederea cercetărilor arheologice, mai ales că termenul limită de realizare este decembrie 2009, iar apropierea sezonului ploios nu le va da decât mai multe bătăi de cap.