Cea mai fierbinte seară pe care au trăit-o în ultimele decenii nu a reuşit să sperie nici publicul, nici participanţii la Festivalul internaţional de folclor „Întâlniri bucovinene”, care a început joi, la Câmpulung Moldovenesc, cu o superbă paradă a portului popular din cinci ţări – Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia şi România.
Costumul popular purtat a rămas, chiar în ciuda căldurii, cel cu bundiţe, cuşme de miel, ciorapi de lână şi opinci, nimeni nu s-a plâns de asta pe durata paradei, şi nici măcar falnicii buciumaşi câmpulungeni de toată vârstele nu au părut să mânuiască mai greu impresionantele instrumente de câţiva metri din cauza căldurii.
Veselia a fost deplină, s-a dansat frenetic în stradă şi chiar şi preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a scăpat la un moment dat remarca „oameni buni, voi sfidaţi criza”, în timp ce privea din public defilarea formaţiei ucrainene „Rodyna”.
Folclor
Nu a fost, de altfel, unica surpriză plăcută oferită de ucraineni. Micii artizani populari din ţara vecină au dat fără să vrea o adevărată lecţie de decenţă şi respect faţă de folclor altor participanţi, prin obiectele expuse spre vânzare şi prin faptul că nu s-au jenat să lucreze la ele cu adevărat şi pe durata festivalului.
O adevărată uimire a generat pentru trecători, de pildă, un bărbat din Cernăuţi, meşterul popular Mihail Grigorovici, care a cusut ştergare liniştit, în parc, printre alţi artizani, cot la cot cu câteva doamne pricepute şi zâmbitoare, tot din ţara vecină.
În schimb, la artizanii români s-a făcut simţită o influenţă comercială modernă nu foarte fericită, care a făcut să fie etalate ciudat împletituri din nuiele şi pitici de ghips împreună cu ii fabricate industrial, vase de ceramică şi picturi.
Nu au lipsit din peisajul festivalului nici zecile de comercianţi romi de mărunţişuri şi nici efectele parcului de distracţii amenajat în apropiere.
„Capitala spirituală şi folclorică a Bucovinei”
Alături de Gheorghe Flutur şi primarul câmpulungean, la deschiderea oficială au mai participat parlamentarii PD-L Dan Gospodaru şi Sorin Fodoreanu, împreună cu directorul polonez al festivalului, Zbigniew Kovalski, şi alţi primari şi oficiali din judeţ.
Nu s-au ţinut însă „predici politice” de nici o nuanţă şi oficialii s-au limitat la a saluta prezenţa miilor de localnici şi turişti. Gheorghe Flutur a opinat că „la Câmpulung este capitala spirituală şi folclorică a Bucovinei şi asta o recunosc şi ungurii, şi polonezii şi toţii ceilalţi”, după care l-a atenţionat pe primarul Gabriel Şerban că, întrucât sărbătoarea este în plină caniculă, „este obligat să dea lichide şi sperăm că are curajul ăsta”.
Prima seară a festivalului a mai însemnat şi debutul concertelor folclorice în aer liber, prezentate de Adina Fîrtăieş şi Mihai Botezat, concerte programate să se deruleze patru zile la rând.
Este a XX-a ediţie de la începuturile festivalului din Polonia, iar la Câmpulung Moldovenesc se derulează pentru a unsprezecea oară, organizat de Guvernul României prin ministerul de resort, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Primăria Câmpulung Moldovenesc, Consiliul local şi Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul gazdă şi Casa de Cultură din oraşul polonez Pila.
Spectacolele durează până duminică şi, alături de bucovineni, vor mai evolua pe scenă deja celebrii căluşari din Ansamblul „Romanaţi” şi interpreţi consacraţi sau în plină afirmare.
Pe durata manifestării, circulaţia prin centrul municipiului este închisă, iar efectivele de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari patrulează permanent pentru menţinerea ordinii.
(25 iul 2009, 19:00:17