Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a dat asigurări că Ministerul Sănătăţii va plăti salariile asistenţilor comunitari după preluarea acestora de către primării şi a declarat că nu înţelege “încăpăţânarea” unor primari de a refuza să semneze protocoalele de preluare a acestora.
Şeful DSP a spus că activitatea asistenţilor comunitari este foarte necesară unei comunităţi, arătând că mai sunt şase primării - Preuteşti, Şcheia, Sadova, Straja, Brodina şi Slatina - care nu au semnat încă protocolul, pe motiv că bugetul pentru aceşti salariaţi nu este asigurat.
Salariile asistenţilor comunitari, asigurate până în 2012
“Oare oamenii din comunităţile respective sunt atât de sănătoşi încât pe primari nu-i mai interesează? Pe de altă parte, este şi o problemă socială, având în vedere că asistenţii comunitari rămân fără un loc de muncă”, punctează Lăzăreanu, adăugând că indiferent pe ce cale vor veni banii pentru plata lefurilor asistenţilor comunitari, acestea vor fi fără îndoială asigurate.
Şeful DSP a explicat că asistenţii comunitari sunt foarte necesari pentru asigurarea unor servicii medicale, mai ales în mediul rural, unde sunt multe probleme, iar majoritatea medicilor de familie sunt navetişti.
“Este păcat să rămână un om fără serviciu, dar şi o populaţie de câteva mii de oameni fără un cadru de specialitate. Aceste persoane sunt instruite, s-a investit mult în ele, au fost dotate cu trusă de asistenţă medicală de prim ajutor. Am înţeles că există un proiect cu Banca Mondială, prin care salariile acestor asistenţi comunitari vor fi asigurate până în 2012. Deci, Ministerul Sănătăţii s-a angajat că până atunci această structură va exista şi ca atare va trebui să o şi plătească. Cred că primarii ar trebui să se gândească de două ori la asta, iar cetăţenii să-i tragă la răspundere pentru faptul că refuză să le asigure astfel de servicii medicale. Banii, fie că vin prin MSP, fie de la bugetul central, tot vor veni de undeva”, a subliniat Lăzăreanu.
Activităţile medicale desfăşurate de asistenţii comunitari
Potrivit legii descentralizării, Ministerul Sănătăţii a dispus iniţial ca, până la sfârşitul lunii ianuarie, să fie preluaţi de către primării asistenţii comunitari, medicii, asistenţii şcolari şi mediatorii pentru romi, care se aflau în subordinea spitalelor şi erau plătiţi de MS. Întrucât această schimbare nu s-a petrecut până la acea dată, din cauza lipsei de fonduri, ministerul de resort a emis o ordonanţă de urgenţă de prelungire a perioadei de preluare până la sfârşitul lui iunie, plătind în continuare salariile acestor cadre.
La nivelul judeţului Suceava funcţionează 78 de asistenţi comunitari care desfăşoară activităţi medicale precum asistenţa gravidei, a copilului mic, a persoanelor cu handicap şi a celor cu boli cronice, a persoanelor cu venituri mici sau fără venituri etc.