Comisarii pentru protecţia consumatorilor din judeţul Suceava au aplicat comercianţilor de produse alimentare din judeţ amenzi de peste 80 de mii de lei. Controlul efectuat s-a axat pe produsele şi preparatele din carne şi pe orez, şi au fost verificaţi 42 de operatori economici care comercializează carne şi s-au efectuat controale privind calitatea orezului în toate hipermarketurile sucevene.
În ceea ce priveşte carnea, în urma controalelor s-au depistat produse alterate, cu termenul de valabilitate depăşit, şi preparate care nu respectau compoziţia.
„La un hipermarket din Suceava am identificat la comercializare, în două rânduri, la interval de doar două săptămâni, pui grill refrigeraţi care prezentau modificări organoleptice evidente: miros modificat, de alterat şi conţinut în exces de lichid sangvinolent. S-a retras definitiv de la comercializare o cantitate de 120 kg pui grill, aplicându-se amenzi în cuantum de 8000 de lei”, a declarat şeful CJPC Suceava, comisarul superior Elena Oanea.
În tot judeţul, comisarii pentru protecţia consumatorilor au retras de la comercializare 371 de kilograme de carne şi produse din carne şi s-au aplicat amenzi în cuantum de 42 de mii de lei.
Controlul din magazine care a vizat comercializarea de orez a evidenţiat de asemenea nereguli privind acest produs alimentar. S-a controlat o cantitate de 9600 kilograme de orez, în valoare de 48000 de lei.
„În urma analizelor efectuate pe produsele Orez EXTRA FLAMINGO, OREZ ROUA,OREZ EXTRA QUALITY SUNSHINE şi Orez EXTRACAMOLINO, producător SC ATIFCO INTERNATIONAL SA Bucureşti, s-a constatat că procentul de <spărtură> era mult peste limita superioară admisă la clasa de calitate respectivă. Consumatorul era indus în eroare, fiindu-i livrat un produs de calitate inferioară, la preţ de produs Extra sau Calitatea I”, a precizat şeful CJPC Elena Oanea. În urma controlului, s-a retras de la comercializare o cantitate de 2616 kilograme orez, în valoare de 12.501 lei, şi s-au aplicat amenzi în cuantum de 41.000 de lei.
(24 iul 2009, 22:44:18