Criza economică mondială care a afectat puternic Spania are repercusiuni grave şi asupra unor suceveni care au muncit ori încă mai lucrează în această ţară.
Rămaşi fără loc de muncă, unii cu banii blocaţi în Spania, oamenii sunt într-o situaţie foarte grea, în care nici măcar nu au bănuit că pot ajunge vreodată.
Un exemplu în acest sens este Ioan G., domiciliat în comuna Berchişeşti, cu rezidenţă permanentă în Spania, care a revenit de curând acasă, după ce a intrat în şomaj. A lucrat în Spania, în domeniul construcţiilor, începând cu anul 2002, iar până anul trecut totul a mers bine.
„Cam din luna februarie a acestui an sectorul construcţii s-a prăbuşit, iar din martie nu am mai reuşit să-mi găsesc nicăieri de muncă. Şomajul a lovit puternic în familiile de români, bărbaţii stau acasă şi femeile mai muncesc ca menajere pe bani puţini, care abia ajung de chirie şi de mâncare”, a descris suceveanul viaţa celor care au mai rămas încă în Spania.
Întors acasă după mulţi ani, tânărul nu ştie foarte precis ce va face în continuare, însă pare hotărât să mai încerce să-şi găsească de lucru în Spania, peste câteva luni de zile, în speranţa că lucrurile se vor îndrepta.
Situaţie disperată, din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare din Spania
Suceveanul şi-a depus actele de şomaj la AJOFM Suceava şi încasează o indemnizaţie de 800 de euro pe lună, oferită de statul spaniol.
„Cunosc persoane din Berchişeşti, Milişăuţi şi Bălcăuţi care s-au întors acasă şi sunt în aceeaşi situaţie. Mai grav este că unii şi-au vândut casele aici şi cu ce bani mai aveau şi-au luat apartamente în Spania. Un consătean a dat 186 de mii de euro pe un apartament acolo, iar acum nu îl poate vinde nici măcar cu 100.000 de euro”, a exemplificat situaţia Ioan G.
Violeta Zenovia Ţăran, primarul din comuna Berchişeşti, ne-a declarat că are cunoştinţă despre şapte persoane din localitate întoarse din Spania, care şi-au depus dosarele de şomaj, altele fiind încă în aşteptare peste hotare, în speranţa că lucrurile se vor îndrepta.