Din 2010, municipiul Suceava va avea la dispoziţie 22,4 milioane de euro pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare urbană, utilizarea acestor fonduri fiind principalul subiect al discuţiilor care au avut loc ieri, la sediul Primăriei Suceava.
„Planul integrat de dezvoltare urbană a municipiului Suceava” (PIDU) va fi pus în aplicare pe cinci mari direcţii, care presupun atât modernizarea infrastructurii oraşului, cât şi o îmbunătăţire a serviciilor oferite populaţiei.
Principala componentă a acestui program o reprezintă reabilitarea a 14 importante artere de circulaţie, care străbat oraşul de la un capăt la altul, a podului de pe Calea Unirii, precum şi a pasajului peste calea ferată de la Burdujeni.
O altă componentă importantă o reprezintă reabilitarea zonei centrale a Sucevei, ceea ce presupune crearea de parcări subterane, refacerea străzilor şi a zonelor pietonale.
Modernizarea iluminatului public de-a lungul principalei artere de circulaţie este cea de a treia componentă a PIDU, ca şi în celelalte cazuri, 98% din sumă fiind asigurată din finanţare europeană şi doar 2% din bugetul local.
Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene, care va fi construit pe locul vechii uzine de frig a Patinoarului, este de asemeni o parte importantă în proiect, aici urmând să fie amenajate ateliere de pielărie, lemn, ţesături, ceramică, încondeiere icoane şi pictură icoane.
Ultima componentă este gândită pentru sporirea siguranţei publice şi prevenirea criminalităţii, prin montarea de sisteme de supraveghere în mai multe zone din Suceava.
Interes scăzut din partea consilierilor locali
Proiectul realizat de firma de consultanţă Avensa a fost prezentat ieri în două rânduri, prima dată reprezentanţilor principalelor instituţii sucevene şi ai celor din mediul de afaceri, iar după-amiaza, consilierilor locali. Din păcate, interesul acestora pentru modul de utilizare a celor 22,4 milioane de euro a fost extrem de scăzut, în afara celor doi viceprimari, Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi, fiind prezenţi doar Vasile Mocanu, Nelu Tcaciuc, Drăgoi Daniel şi Doiniţa Cocriş.
(22 iul 2009, 13:36:23
Parcurile sunt putine si neamenajate, flori putine iar spatiile verzi dispar de la an la altul. Putine sunt si topoganele pentru micuti etc. ...oras monoton unde nu-ti vine a te plimba din cauza mizeriei lasate de oamenii nesimtiti....
Trebuie mai multa implicare pentru ca orasul nostru sa fie atragator cit de cit!!