Minorii fugiţi de acasă alimentează substanţial „piaţa” furturilor, cerşetoriei şi prostituţiei, fiind categoria cea mai uşor de manipulat de cei care se ocupă cu astfel de activităţi. Concluzia reiese dintr-un studiu al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, realizat pe anul trecut.
Conform statisticilor, anul trecut, în judeţ au fost înregistrate 105 cazuri de dispariţii de minori, 103 dintre ei fiind găsiţi şi readuşi la domiciliu, iar doi fiind în continuare dispăruţi. Aproape jumătate dintre copiii fugari au mai multe dispariţii la activ, refuzând cu înverşunare să mai stea cu părinţii sau la centrele de plasament unde sunt repartizaţi şi fugind ori de câte ori au prilejul. Această categorie este şi cea mai expusă la mediul infracţional, viaţa în stradă sau în medii periculoase ducându-i mai devreme sau mai târziu în preajma unor infractori.
Din studiul poliţiştilor suceveni rezultă că 17,2% dintre minorii fugari de anul trecut s-au întreţinut din cerşetorie, 9,4% au practicat prostituţia, iar 7,7% au fost implicaţi în furturi, concluzia fiind că aproape 35% dintre minorii daţi dispăruţi anul trecut au practicat una din aceste activităţi. Analiza poliţiei mai arată că alţi 17,2% dintre copii au trăit de pe urma banilor furaţi de acasă, fiind şi ei incluşi în categoria celor predispuşi la infracţiuni.
Cerşetoria şi prostituţia, la fete, furturile şi vagabondajul, la băieţi
Din numeroasele cazuri pe care le-au avut în lucru în ultima perioadă, oamenii legii de la Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au concluzionat că cerşetoria şi prostituţia sunt cel mai des întâlnite la minorele de vârste mai mari din mediul urban, în timp ce la furturi se pretează băieţii cu vârste mai mari, tot din mediul urban. Băieţii din mediul rural şi-au găsit, în cele mai multe cazuri, activităţi sezoniere, de obicei la stâne, de asemenea vagabondajul fiind o practică des întâlnită la toţi băieţii care şi-au părăsit domiciliile.
59,1% dintre cazurile de dispariţii de anul trecut s-au înregistrat în rândul fetelor, şi doar 40,9%, în rândul băieţilor.