Un nou val de scumpiri se abate asupra locuitorilor din principalele municipii şi oraşe ale judeţului Suceava, în care ACET a obţinut deja aprobarea de scumpire a apei potabile şi a serviciilor de canalizare, ori e pe cale să o obţină curând.
În trei din aceste localităţi – Suceava, Vatra Dornei şi Siret, scumpirile au fost aprobate deja de Consiliul Local, în vreme ce în alte patru localităţi – Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Solca, majorarea de preţ este doar la stadiul de proiect.
Preţuri de trei ori mai mari, cerute la Solca
Conform noilor tarife aprobate de ANRSC, cea mai scumpă apă potabilă rămâne cea de la Solca, unde Consiliului Local i se va solicita să majoreze preţul de la 3,39 lei / mc, la 3,51 lei/mc. În acest caz, ACET-ul a solicitat aproape triplarea preţurilor existente, pentru că în viziunea societăţii furnizoare de servicii de apă şi canalizare, preţul apei din Solca ar trebui să fie la 10,12 lei/mc.
Următorii pe lista preţurilor la apă potabilă sunt locuitorii din Siret, la care s-a aprobat deja majorarea tarifelor de la 3,08 lei/mc de apă rece, la 3,27 lei. Tarifele la canalizare au crescut de asemenea, de la 1,33 lei/mc, la 1,50 lei/mc.
Vatra Dornei – cele mai mici preţuri la apă şi canalizare
Suceava se situează pe locul III la preţul apei potabile, majorarea, aprobată recent de aleşii locali, fiind de aproape 10% - de la 2,68 lei/mc, la 2,94 lei/mc.
La canalizare, tariful a fost majorat cu 16,5%, de la 1,15 lei la 1,34 lei/mc.
O altă localitate unde noile tarife au fost aprobate este Vatra Dornei, unde este cel mai mic preţ al apei potabile. Astfel, în loc de 1,95 lei/mc de apă, dornenii vor plăti 2,34 lei/mc.
Şi la serviciile de canalizare creşterea de preţ este semnificativă, de la 0,8 lei/mc, la 1,12 lei/mc.
Următorii pe lista scumpirilor
Locuitorii din Fălticeni, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc sunt următorii care vor plăti ceva mai mult pentru serviciile de apă şi canalizare, dacă acestea vor fi aprobate de Consiliul Local.
La Fălticeni, noul preţ propus pentru apă potabilă este de 2,87 lei/mp, faţă de 2,61, cât este în prezent, iar la canalizare, noul preţ ar fi de 1,31 lei/mp, faţă de 1,02 lei, cât plătesc ei acum.
La Gura Humorului, preţul unui metru cub de apă rece ar urma să ajungă la 2,50 lei, faţă de 1,96 lei, cât este în prezent. La canalizare – epurare, creşterea de preţ este nesemnificativă, de la 1,31 lei, la 1,40 lei pe metrul cub de apă uzată.
Pentru Câmpulung Moldovenesc, noul preţ propus pentru apă rece este de 2,76 lei pe metrul cub, faţă de 2,25 lei, cât se plăteşte în prezent.
La serviciile de apă şi canalizare, noile tarife propuse sunt şi mai mari, de 2,21 lei pe metrul cub de apă uzată (cel mai mare preţ din judeţ), faţă de 1,67 lei, cât achită acum.
În toate localităţile, scumpirile de preţ sunt motivate de creşterea inflaţiei, reducerea consumului de apă, dar şi necesitatea de a achita obligaţiile financiare suplimentare, aduse de implementarea programelor europene ISPA şi Samtid.
(20 iul 2009, 12:45:37