Tânărul europarlamentar PD-L Petru Luhan, fost administrator public al judeţului Suceava, refuză să dea relaţii în legătură cu declaraţia sa de avere, care ridică o serie de întrebări.
Potrivit declaraţiilor de avere şi de interese postate pe site-ul Biroului Electoral Central înainte de alegerile europarlamentare din luna iunie a acestui an, Luhan are cinci terenuri - în Bucureşti aproape 2.000 mp în intravilan, din 2007, în Otopeni o parcelă de 6.438 mp din categoria alte terenuri, cumpărată în 2008, în Şelimbăr două parcele de teren agricol, una de 5.000 mp şi alta de 5.300 mp cumpărate în 2006. Nu are nici un imobil, a economisit 15.000 de euro şi 45.000 de lei şi este dator la bănci cu 770.000 de euro şi 100.000 de franci elveţieni.
Întrebări ridică un împrumut de 369.750 de euro făcut anul trecut, cu termen de rambursare un an, până în data de 26 decembrie 2009, în condiţiile în care Petru Luhan nu declară alte venituri decât cele din salariu, de 203.195 lei pe anul trecut.
Din declaraţia de interese rezultă că europarlamentarul mai deţine 200 de acţiuni la BRD, 100 de acţiuni Erste Bank, 4.500 de acţiuni la SIF Muntenia şi 30 de acţiuni la Transgaz. În 2008, BRD a plătit pentru 2007 dividende la 0,59 lei pe acţiune, iar în 2009 pentru 2008 plăteşte 0,728 lei pe acţiune. Erste Bank dă în 2009 dividendele pentru 2008 la preţul de 0,65 euro/titlu, iar Transgaz 10,47 lei /acţiune.
Întrebat, ieri, într-o conferinţă de presă, care este suma ratelor lunare pe care le are de plătit la bănci pentru aceste credite şi în ce condiţii o bancă i-a acordat pentru un an de zile un împrumut de aproape 400 de mii de euro, Petru Luhan a răspuns că întrebările sunt „mult prea personale”.
„Creditele mele nu au nimic de-a face cu activitatea mea în domeniul administrativ. Nu am luat banii cu japca, i-am luat cu garanţii, printr-un contract. Banii mi-au fost acordaţi după ce s-a făcut o analiză foarte completă a dosarului meu, am garantat cu 133 de la sută”, a spus Luhan referitor la creditul de aproape 400 de mii de euro pe un an de zile.
Luhan susţine că e „Client VIP” fără bani în cont
În ceea ce priveşte ratele lunare, el a spus că nu are voie să vorbească „despre astfel de aspecte confidenţiale”. „Întrebaţi la bancă ce rată plătesc, dacă vreţi detalii despre creditele mele, adresaţi-vă băncii. Intrăm într-o zonă mult prea privată, care nu are legătură cu activitatea mea ca funcţionar public. Nu am absolut nimic de ascuns, dar vă rog să respectaţi faptul că am obligaţii faţă de bancă să păstrez confidenţialitatea contractului. Sunt dezamăgit că intraţi într-o sferă total privată, iar creditul şi investiţia au fost făcute înainte de a începe eu activitatea ca administrator public. Creditul a fost făcut în vară şi eu am venit în octombrie la Suceava”, a afirmat Petru Luhan.
El a recunoscut că la una dintre băncile la care are credit are statut de „Client VIP” din martie 2008, dar susţine că l-a primit fără a fi necesar să îndeplinească prima condiţie anunţată de bănci la lansarea acestui instrument financiar, aceea de a avea 100-200 de mii de euro în cont. „Fiţi foarte atentă ce afirmaţii faceţi. Nu mi s-a cerut să am 200.000 euro în cont şi întrebaţi-i pe ei de ce mi-au acordat acest statut fără să am 200 de mii de euro în cont”, a spus Petru Luhan.
În România, conform publicaţiilor financiare, există mai puţin de 3.000 de clienţi VIP, deşi s-ar putea califica peste 60.000 de persoane.
Din declaraţii ale oficialilor bancari publicate în presa centrală, reiese că pentru a dobândi acest statut, care îţi dă dreptul la un bancher personal aflat permanent la dispoziţia ta, trebuie să ai în cont între 100 şi 200 de mii de euro, dar acest lucru nu este suficient.
Prin urmare, 100.000 de euro nu te fac automat client de private banking, mai ales că o asemenea sumă poate fi obţinută şi dintr-o vânzare imobiliară. Băncile susţin că fac o selecţie atentă, mai ales în cazul persoanelor publice, pentru că riscul reputaţional este mult mai mare decât la retail sau corporate, şi nu doresc asocierea numelui băncii cu eventuale scandaluri.
La banca la care Luhan este client VIP, pentru a deveni client private banking, suma minimă este de 100.000 de euro în active lichide, aceasta trebuind să fie disponibilă pentru investiţii pe termen mai lung.
Mai menţionăm că Petru Luhan are 32 de ani, are o diplomă de economist şi în ultimii trei-patru ani a lucrat la Veka România SRL, Petrom şi la Consiliul Judeţean Suceava.
(20 iul 2009, 11:36:52
Despre atitudinea lui Luhan...atitudine tipica politicianului arogant ajuns.
Poate nu ar fi stricat si parerea lui Flutur, seful lui Luhan de la CJ care ia platit aproape 200 milioane lei pe luna lui Luhan. De ce? Asa e schema de incadrare? Cat plateste actualului administrator incadrat dupa plecarea lui Luhan?