Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 20 iul 2009 - Anul XIV, nr. 167 (4153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Ţărâna martirilor

După 93 de ani, în culcuşul primitor al mormântului simbolic al eroismului bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După 93 de ani de când, refuzând să tragă împotriva fraţilor lor de sânge, şi-au săpat singuri mormintele şi-au primit în piept, la marginea cimitirului din Satulung - Săcele, gloanţele plutonului de execuţie al Armatei Imperiale Habsburgice, ţărâna martirilor bucovineni Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară se va-ntâlni cu pământul-mamă al zămislirii lor, în culcuşul primitor al mormântului simbolic al eroismului bucovinean.

 

Câţiva pumni din ţărâna de sub troiţa ridicată pe pământul Ardealului

Scriitorul Ion Drăguşanul, care a şters colbul vremii de pe paginile îngălbenite ale Calendarului „Glasul Bucovinei” (în care Dimitrie Marmeliuc publica, în anul 1928, tulburătoarea poveste a celor doi învăţători înrolaţi sub pajura Habsburgilor într-un regiment bucovinean, care n-au ezitat însă să-şi dea viaţa pentru sfânta iubire de neam), împreună cu directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin Emil Ursu, au adus sâmbătă, de sub troiţa ridicată pe pământul Ardealului, câţiva pumni din ţărâna hrănită cu sângele lor.
Gestul, cu valoare simbolică, este menit să împlinească, alături de alte gesturi de profundă mărturisire, una dintre acţiunile circumscrise proiectului „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”, o manifestare care-şi propune să ne dezmorţească memoria de neam.

 

Uitaţi de bucovineni, dar cinstiţi de ardelenii care le îngrijesc locul de veci

Dimitrie Marmeliuc (el însuşi rănit la Oituz, ca luptător al Armatei Române) a lăsat scris pentru posteritate (şi iată că nu zadarnic) povestea celor doi bucovineni şi piosul act de recunoştinţă faţă de amintirea lor, act care a avut loc la data de 7 octombrie 1928, când osemintele lor, împreună cu cele ale unor ostaşi români, au fost reînhumate, prin grija părintelui Zenovie Popovici, cu onoruri militare (aduse de vânătorii de munte de sub comanda colonelului Savu) sub troiţa ridicată în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Adormire” din Satulung - Săcele.
Acolo au loc de veşnică odihnă, dar, din păcate, uitaţi de bucovinenii lor (însă cinstiţi de ardelenii care le îngrijesc locul de veci) Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară.

 

„Pentru preamărirea jertfei eroilor martiri, învăţătorii români bucovineni...”

Despre Zamfir Nicoară, de loc din comuna suceveană Rus Plavalar, se ştie că a urmat cursurile Gimnaziului greco-ortodox din Suceava.
Locul de obârşie al lui Dumitru Cătană nu a fost încă identificat.
Preotul Zenovie Popovici, cel care şi-a adus aminte de execuţia celor doi bucovineni şi le-a dezgropat osemintele, cu opt decenii în urmă, pentru a le aşeza în mormântul de sub troiţa din cimitirul Bisericii „Sfânta Adormire” din Satulung - Săcele, nu şi-a amintit atunci numele lor, iar inscripţia cioplită în lemnul troiţei spune că aceasta a fost ridicată „în amintirea vitejilor ostaşi căzuţi pe aceste locuri pentru întregirea neamului românesc şi pentru preamărirea jertfei eroilor martiri, învăţătorii români bucovineni Dumitru şi Ioan (?), foşti în armata austro-ungară, executaţi, în Octombrie 1916, şi aruncaţi în gropile săpate de ei, neprimind să lupte împotriva fraţilor români”.

 

„Nu se găseşte nimeni care să aducă, de la Săcele, măcar o mână din ţărâna mormântului celor doi martiri bucovineni”

Dimitrie Marmeliuc, care le-a pomenit numele pentru posteritate, reproducând în Calendarului „Glasul Bucovinei” şi inscripţia de pe troiţă (care a rezistat vremii, dar care, ulterior, a fost cioplită şi în marmură pentru a dăinui) este mărturisitorul eroismului şi martiriului lor.
„Cum în Bucovina nu mai există decât făloşenie (şi în cultură, şi în Biserică, şi în politică, şi în administraţie, şi în viaţa de zi cu zi), nu se găseşte nimeni - aşa cum scria, cu ceva timp în urmă, Ion Drăguşanul în „Revista Bucovinei” - care să aducă, de la Săcele, măcar o mână din ţărâna mormântului celor doi martiri bucovineni, pentru a o aşeza la loc de cinste”, scriitorul (care este şi iniţiatorul proiectului „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”) împreună cu Constantin Emil Ursu, au înfăptuit acest gest urmând să organizeze, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, cuvenita omagiere.

 

„În memoria martirilor Bucovinei, Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară...”

Ţărâna, îngrăşată cu trupul şi sângele martirilor bucovineni, a fost adusă sâmbătă la Suceava în două casete de lemn.
Una dintre ele va fi îngropată în Muzeul Satului Bucovinean, lângă „Piatra de temelie a Naţiunii Poeţilor” (pentru că, aşa cum spune Ion Drăguşanul, „şi poezia se construieşte pe martiraj”), pe care va fi fixată o placă de marmură cu următoarea inscripţie: „În memoria martirilor Bucovinei, Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară, ostaşi în armata austro-ungară, care au ales să-şi sape mormintele ca să nu tragă în fraţii lor români, ucişi la Satulung, Braşov, în octombrie 1916”.
Cealaltă casetă cu ţărână va ajunge în comuna Rus-Plavalar (în acest an se împlinesc 530 de ani de la atestarea documentară a satului Rus-Mănăstioara) locul de baştină al lui Zamfir Nicoară.
 


Un loc de pelerinaj pentru toată învăţătorimea din Bucovina

Troiţa din lemn, ridicată în anul 1928, este cel mai înalt monument funerar din cimitirul Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Adormire” din Satulung - Săcele.
Troiţa, care poartă pe o parte inscripţia cioplită în lemn închinată celor doi învăţători bucovineni (care-ar trebui să devină loc de pelerinaj pentru toată învăţătorimea din Bucovina), are fixată, pe cealaltă parte, o placă de marmură cu numele unor ostaşi căzuţi în cele două războaie mondiale.
Pe platforma din mozaic, sub care se află îngropate osemintele eroilor, pe o placă de marmură albă a fost rescris textul care cinsteşte jertfa celor doi bucovineni, text pe care trecerea anilor încearcă să-l şteargă din fibrele lemnului.



„Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”

Manifestările circumscrise proiectului „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”, care va readuce în atenţie, în intervalul 29 - 31 iulie a.c., monstruoasa crimă împotriva spiritualităţii şi memoriei româneşti, cumplita urgisire a cărţilor şi arderea lor, în vara anului 1952, în curtea închisorii din Suceava, vor debuta cu dezvelirea în Muzeul Satului Bucovinean a plăcii cu numele martirilor Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară.
În aceeaşi zi, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, unde va fi lansat volumul reeditat „Şi vechi, şi noi”, de Constantin Sasu (carte publicată în 1926 de cărturarul Victor Morariu, care a supravieţuit într-un singur exemplar sub draniţa acoperişului unei case din Vama) va fi conferit Trofeului Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti în Bucovina unor supravieţuitori ai închisorilor comuniste, mărturisitori ai ororilor suferite: cărturarul Eugen Dimitriu şi poeţii Vasile Pânzariu şi Dumitru Oniga.
În cea de-a doua zi a manifestărilor, cu aceeaşi preţuire va fi omagiat, la Gura Humorului, artistul plastic Radu Bercea, iar în ziua a treia va fi onorat la Câmpulung Moldovenesc scriitorul nonagenar George Ungureanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După 93 de ani, în culcuşul primitor al mormântului simbolic al eroismului bucovinean.
 Vizualizări articol: 2300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
După 93 de ani, în culcuşul primitor al mormântului simbolic al eroismului bucovinean5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei