Directorul general al Complexului Muzeal Bucovina Suceava, Constantin Emil Ursu, a declarat ieri că ediţia din acest an a Festivalului de Artă Medievală “Ştefan cel Mare”, deşi dispune de un buget cu 40% mai mic decât cel de anul trecut, va oferi publicului un program atractiv.
Negocieri realizate în proporţie de 80%
El a spus că, mizând deocamdată pe cei 300.000 de lei de care dispune, negocierile cu trupele participante sunt realizate în proporţie de 80% şi speră să configureze un program care să nu dezamăgească publicul.
Chiar dacă a fost nevoit să renunţe la unele participări, Constantin Emil Ursu a enumerat trupe care pot oferi spectacole captivante.
Astfel, vor fi prezenţi la Suceava actorii Teatrului „Mihai Eminescu” şi trupa Teatrului pentru Copii „Vasilache” din Botoşani, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, trupa „Arleking” de la Teatrul Valah din Târgovişte, dar şi Grupul „Truverii” sau membrii Companiei Oval Production Group SRL (cascadorii lui Vali Vasilescu), cei ai Ordinului Cavalerilor de Transilvania şi ai Ordinului Cavalerilor de Mediaş, precum şi Garda de Onoare a Cetăţii Sighişoara cu celebrul său toboşar.
Pauză de trei ore în programul zilnic
Ediţia din acest an „care ţine de duminică, până duminică” (16 - 23 august a.c.) va avea însă o pauză de trei ore în programul zilnic (între orele 12:00 - 15:00), pe de o parte pentru că este intervalul cu temperaturi ridicate, pe de alta pentru că, aşa cum a spus Constantin Emil Ursu, „se reduc o serie de acţiuni”.
Nu va lipsi însă nici parada organizată pe străzile oraşului (care va fi mult mai spectaculoasă pentru că va fi nocturnă, cu făclii), cum nu vor lipsi nici turnirele şi spectacolele de teatru din cetate (continuând trilogia lui Delavrancea, anul acesta va fi prezentat „Viforul”, dar şi „Apus de soare” ca anul trecut), sau scenele de istorie locală care vor viza „Primirea solilor cetăţilor moldave”, „Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Sucevei” şi „Masa oferită de Vodă Lăpuşneanu boierilor”.
Se speră la prezenţa unui număr de 15.000 de vizitatori
Vor fi amenajate de asemenea „Cancelaria domnească” şi „Horoscopul medieval” (de data aceasta „cu leacuri”), iar ordinele cavalereşti vor organiza lupte, trageri cu arcul precum şi spectacole cu focuri şi scene de dans medieval.
Pentru că realitatea istorică, aşa cum a precizat Ursu, „trebuie respectată”, deşi este costisitoare (suma este încă în discuţie, dar cea mai ieftină variantă este de 12.000 lei), la scena intrării voievodului Mihai Viteazul în Cetatea Sucevei vor fi aduse tunuri care vor trage 20 de salve în trei zile.
Cu privire la impact, Constantin Emil Ursu a spus că dacă anul trecut s-a înregistrat o prezenţă de 17.200 de persoane, la această ediţie speră la un număr de 15.000 de vizitatori.