60 de tineri supradotaţi din mediile rurale situate în regiunea transfrontalieră au implementat, pe parcursul unui an, proiectul „Olimpiada UNESCO - Tineret pentru cultură”, ediţia a II-a, finanţat printr-un program PHARE.
Proiectul a presupus susţinerea implicării tinerilor din comunităţile rurale din judeţele Suceava şi Maramureş, respectiv zonele Cernăuţi şi Zakarpatska în promovarea multiculturalităţii, prin organizarea a două olimpiade sub auspiciile organizaţiei mondiale UNESCO.
Obiectivul principal al proiectului a fost sensibilizarea tinerei generaţii cu privire la nevoia de implicare activă la nivelul comunităţii.
Proiectul „Olimpiada UNESCO - Tineret pentru cultură” a fost implementat de Centrul Regional de Resurse pentru ONG Suceava – CENRES, în parteneriat cu Gimnaziul nr. 6 Cernăuţi, Societatea Ştiinţifică Cygnus, Asociaţia ROTalent - filiala Suceava şi Asociaţia pentru Dezvoltare Locală „Ivan Krevan”.
Cooperare între tinerii supradotaţi
Principalele activităţi ale proiectului s-au focalizat pe selectarea tinerilor supradotaţi din comunităţile rurale vizate, organizarea celor două ediţii a Olimpiadei UNESCO, la Panaci - Suceava şi la Ruscova - Maramureş, program complex ce a integrat activităţi de dezvoltare personală, cursuri şi workshop-uri pe teme de educaţie interculturală, istorie, literatură, artă, ştiinţă, scriere de proiecte, vizite tematice la obiective istorice şi culturale din judeţele Suceava şi Maramureş, editarea şi multiplicarea unui CD multimedia de prezentare, organizarea unui seminar de prezentare a rezultatului proiectului la Cernăuţi. „În cadrul acestui proiect s-au creat structuri de cooperare între tinerii supradotaţi din comunităţile rurale situate în regiunea transfrontalieră la graniţa României cu Ucraina”, a declarat managerul de proiect Adina Aurora Ignat.