Ca în fiecare an, la examenul de titularizare există repetenţi. Şi în acest an, dascăli care au concurat pentru obţinerea unui post de titular la catedră într-o şcoală din judeţul Suceava au obţinut rezultate nu numai sub nota minimă de promovare a examenului, şi anume şapte, ci au luat note mult mai mici, sub cinci, iar unii dintre ei au reuşit „performanţa” să obţină doar câteva sutimi peste punctul din oficiu.
Câteva sutimi peste punctul din oficiu
246 de dascăli, din cei 1.561 de candidaţi care au s-au prezentat la examen, au obţinut rezultate sub nota cinci la titularizare.
Mai mulţi decât dascălii repetenţi sunt însă cei care au promovat examenul de titularizare din acest an. Este vorba despre cele 631 de cadre didactice care au obţinut note de la şapte în sus, şi teoretic au promovat examenul. Teoretic, pentru că aproape jumătate dintre aceştia nu vor obţine însă şi un post de titular în vreo şcoală din judeţ, aceasta pentru că numărul catedrelor cu o viabilitate mai mare de patru ani este de doar 355. Aşadar, la catedră, cu statut de titular, vor ajunge aproximativ jumătate din cei cu rezultate de promovare la examen, şi anume aceia care au obţinut cele mai bune note.
684 de cadre didactice prezente la titularizare au luat note cuprinse între cinci şi şapte.
Profesorii care au copiat la examen, fără posturi timp de un an
Rezultatele la examen au fost afişate ieri după-amiază la sediul Inspectoratului Şcolar, dar şi la centrele în care a avut loc testarea candidaţilor. De ieri, imediat după afişarea rezultatelor, şi până duminică, se vor înregistra contestaţiile celor nemulţumiţi de nota obţinută, urmând ca pe 20 iulie să se afişeze rezultatele finale ale concursului.
Şapte dascăli suceveni au fost prinşi copiind la examen şi au pierdut şansa de a se titulariza în acest an. Mai mult, potrivit declaraţiilor secretarului de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării Adriana Pană, „persoanele care au fost prinse copiind în cadrul examenului de titularizare nu vor mai avea dreptul de a preda pentru cel puţin un an. Mai mult decât atât, trebuie să precizez faptul că vorbim nu numai de un examen de tilularizare, ci vorbim aici şi de posturi de suplinire, detaşare. Prin urmare, persoanele care au fost eliminate din examen şi-au ratat pentru acest an orice şansă de a profesa în învăţământ", a explicat Adriana Pană.
(18 iul 2009, 17:44:13