Cisternele cu motorină contrafăcută şi de calitate îndoielnică, vândută fără plata accizelor către stat, au umplut din nou drumurile judeţului. Dacă firmele mari din domeniul petrolier nu se mai coboară la astfel de matrapazlâcuri, prin câteva benzinării mai mici afacerile cu motorină de contrabandă sunt înfloritoare. Combustibil de proastă calitate, firme fantomă şi taxe neplătite la bugetul de stat, sunt ingredientele care l-au făcut mare, dar l-au şi îngropat pe Severin Tcaciuc, iar schema este utilizată cu succes şi acum.
Un control recent al Direcţiei Judeţene Vamale Suceava a scos la iveală o întreagă caracatiţă a afacerilor cu combustibil. Deocamdată, s-a reuşit documentarea lanţului vicios doar pentru o singură benzinărie, dar specialiştii spun că şi alte firme de profil din judeţ operează după aceeaşi schemă care permite fraudarea bugetului de stat.
Neregulile vizează societatea Viodram din Milişăuţi, al cărei administrator nu a putut prezenta documente justificative pentru achiziţionarea unei anumite cantităţi de uleiuri minerale. Inspectorii vamali au mai constatat şi probleme la aprovizionarea cu motorină.
Este vorba de şapte transporturi de motorină, în cantitate de 169.837 de litri, combustibil adus de la SC Distinct Impex SRL Brad - Hunedoara.
„S-a constatat că a fost întrerupt circuitul economic legal, în sumă de 160.881 de lei, iar pentru neplata în termenul legal al accizelor s-au calculat obligaţii fiscale accesorii în sumă de 59.032 de lei. Pentru încălcarea prevederilor legale privind achiziţia cantităţii de ulei mineral, organele de control au sancţionat contravenţional societatea comercială, conform prevederilor O.G. 92/2003, cu amendă în valoare de 100.000 de lei, luându-se şi măsura confiscării sumei de 774.196,36 de lei, rezultată din vânzarea cantităţii de combustibil”, a declarat Carmen Oana Gilea, reprezentantul Compartimentului de Informare Publică, din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi.
Şoferul firmei fantomă, Ghiţă Bujoreanu, fratele patronului de la Centrul Comercial Zimbru
Dragoş Caciuc, administratorul SC Viodram SRL Milişăuţi, a mărturisit că a rămas şocat când a aflat ce anume i se impută. El a precizat că a fost cumpărător de bună credinţă şi nu a făcut decât să achiziţioneze un produs şi să-l revândă cu un anumit adaos comercial.
Caciuc a dezvăluit şi câteva aspecte extrem de interesante vizavi de această afacere.
Potrivit administratorului SC Viodram SRL Milişăuţi, cele şapte transporturi problemă i-au fost aduse de una şi aceeaşi persoană, Gheorghe Bujoreanu, nimeni altul decât fratele lui Costel Bujoreanu, patronul Centrului Comercial Zimbru, dar şi al firmei Auto Oil 2000 Bosanci, care derulează afaceri cu produse petroliere.
„Eu am făcut afaceri cu firma Auto Oil vreo cinci ani, de unde mă aprovizionam periodic. În martie anul trecut mi s-a spus că nu mi se mai poate aduce motorină de pe Auto Oil, ci de pe o altă firmă. Cum exista o legătură de afaceri mai veche, am fost de acord. Mi s-a părut şi mie ciudat, dar nu am întrebat altceva, mai ales că cisternele cu motorină aparţineau firmei Auto Oil şi erau conduse chiar de Ghiţă Bujoreanu. El îmi aducea marfa, îmi dădea facturile, iar eu viram banii în conturile firmei respective. Eu am fost corect, din punctul meu de vedere Bujoreanu este responsabil, pentru că el mi-a adus marfa”, a declarat Dragoş Caciuc.
Din verificări, s-a stabilit că furnizorul este o firmă fantomă
Sumele imputate firmei din Milişăuţi au fost stabilite ca urmare a faptului că furnizorul nu şi-a plătit obligaţiile fiscale către bugetul de stat. Din verificările încrucişate ale instituţiilor statului, s-a ajuns la concluzia că SC Distinct Impex SRL Brad – Hunedoara este o firmă fantomă, folosită ca paravan pentru o serie de afaceri necurate, mai exact pentru emiterea unor facturi care să acopere neregulile.
Ca urmare, nici marfa rulată prin această firmă şi care era supusă accizării nu a mai urmat paşii legali. Aşa se face că sume importante provenite din accize nu au fost virate la bugetul de stat.
Firma hunedoreană nu este singura înfiinţată în acest scop, societăţi similare fiind depistate şi în alte judeţe, Constanţa, Buzău, Maramureş, Prahova, dar şi în Bucureşti.
Auto Oil, o firmă care apare în ecuaţie
Surprinzător, în această ecuaţie apare vehiculat tot mai des numele societăţii Auto Oil 2000 Bosanci, condusă de Constantin Bujoreanu, fost partener de afaceri cu Severin Tcaciuc şi actual proprietar al Centrului Comercial Zimbru.
„Eu nu am nici o legătură cu această firmă din Brad. Cât priveşte relaţiile comerciale cu firma Viodram, recunosc că au existat. Noi lucrăm cu rafinăriile de mai multă vreme şi din acest motiv putem lua marfă cu plata la termen, pentru că alte firme mai puţin cunoscute trebuie să achite produsele cu banii jos şi nu întotdeauna se poate. Probabil că şi acesta a fost unul din motivele pentru care firma din Milişăuţi s-a aprovizionat periodic de la noi”, a declarat Costel Bujoreanu.
Auto Oil, băgată în procedură de insolvenţă chiar de Bujoreanu
Un alt mare semn de întrebare apare vizavi de aceeaşi societate, SC Auto Oil 2000 SRL Bosanci. În luna mai a acestui an, Tribunalul Suceava a admis cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Curios este că această cerere nu a fost cerută de o altă firmă care avea de încasat bani de la Auto Oil, ci chiar de administratorul Costel Bujoreanu.
Totul pare cel puţin straniu, mai ales că Auto Oil are de încasat peste 90 de miliarde de lei vechi, în timp ce datoriile se ridică la aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, din care cea mai mare parte către bănci şi doar 10-12 miliarde de lei vechi către furnizori.
„Pe Auto Oil nu mai fac afaceri deoarece nu vreau să iau combustibil, să-l dau altora şi să nu mi-l plătească. Am şi o hotărâre judecătorească prin care o firmă din Baia Mare trebuie să-mi achite peste 80 de miliarde de lei vechi şi zilele acestea voi introduce la plată cecurile emise”, a fost explicaţia la fel de bizară a lui Costel Bujoreanu.
Cu alte cuvinte, Bujoreanu şi-a băgat firma în procedură de insolvenţă deşi teoretic aceasta nu are nici un fel de problemă şi nici nu a fost strânsă cu uşa de creditori.
Gurile rele spun însă că Bujoreanu ar fi premeditat totul şi ar fi aflat că i se pregăteşte un control încrucişat, similar celui efectuat la Viodram Milişăuţi, care putea scoate la suprafaţă lucruri nedorite. În actualele condiţii însă, orice control al reprezentanţilor Vămii sau Gărzii Financiare nu se mai poate derula.
În plus, o lacună legislativă permite firmelor aflate în procedură de insolvenţă să cumpere şi să vândă carburant fără a mai plăti accize şi taxe.
Bujoreanu, condamnat în lotul Severin
Numele lui Costel Bujoreanu apare şi în alte afaceri necurate cu produse petroliere. De notorietate este dosarul penal aflat pe mesele judecătorilor, în care Bujoreanu a primit deja o condamnare de 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Este vorba de acelaşi dosar în care principalul învinuit este fostul său partener de afaceri Severin Tcaciuc, şi care la rândul său a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Condamnarea pronunţată de Judecătoria Miercurea Ciuc nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la instanţa superioară.
„Eu mi-am plătit datoriile faţă de statul român şi aştept motivarea sentinţei de la Miercurea Ciuc pentru a o putea ataca. Am cerut disjungerea dosarului, dar nu mi s-a aprobat”, a declarat senin Bujoreanu.
Bujoreanu aşteaptă să fie chemat la DNA
Costel Bujoreanu este una şi aceeaşi persoană care a făcut afaceri profitabile şi cu instituţiile statului. Celebră rămâne vânzarea sediului din strada Universităţii către Poliţia Municipiului Suceava. În urma acestei tranzacţii, conturile SC Servicii Comerciale SRL Suceava s-au umplut cu 119 miliarde de lei vechi. Aşa se face că în 2006 profitul net al firmei a fost de aproape 38 de miliarde de lei vechi, iar ca termen de comparaţie, anul următor societatea a raportat un venit net de doar 200 de milioane de lei vechi.
„Din punctul meu de vedere această afacere a fost una corectă. Oricum, mă aştept să fiu chemat la DNA. Am să merg şi am să spun tot ce ştiu despre această tranzacţie. Pentru mine recunosc că a fost o afacere bună, dar care s-a datorat doar exploziei preţurilor de pe piaţă”, a declarat Bujoreanu.
Afaceri şi cu Parchetul pentru Bujoreanu
Şi Parchetul a fost un client al lui Costel Bujoreanu. Timp de trei ani, actualul sediu al Poliţiei Municipiului Suceava de pe strada Universităţii a fost gazdă pentru instituţiile subordonate Ministerului Public, respectiv Parchetele. Pentru suprafaţa de aproximativ 1.400 mp, Bujoreanu a încasat o chirie de 5 dolari/mp, fără TVA. Un calcul simplu arată că, în 3 ani, în conturile omului de afaceri au intrat peste 250.000 de dolari, fără TVA.
(17 iul 2009, 13:19:01