Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava trece, la fel ca multe alte instituţii, printr-o grea perioadă din punct de vedere financiar, conducerea dispunând o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor.
Pe lângă faptul că trebuie să facă economii la serviciu, jandarmii mai au o problemă, şi mai spinoasă, plata chiriilor fiind deja în întârziere, în timp ce suspendarea sporurilor pare iminentă.
Generalul de brigadă Eugen Şalar, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava, a explicat că unitatea trebuie să-şi reducă bugetele cu 25-30%, la fiecare capitol de cheltuieli.
„Pentru desfăşurarea misiunilor am adoptat un grafic ce vizează reducerea consumului de combustibil, de gaze naturale, de energie electrică, precum şi în ceea ce priveşte materialele de întreţinere a spaţiilor, cu scopul de a menţine o rezervă permanentă pentru situaţiile deosebite”, a precizat generalul de brigadă.
Economie pe toate liniile
Şalar nu a ezitat să vină şi cu exemple în ceea ce priveşte reducerea costurilor. La toate calculatoarele unităţii a fost introdus un program care întrerupe energia electrică dacă acesta nu este folosit timp de zece minute, recomandarea generală fiind de a se reduce la minimum necesar consumul de energie electrică.
„Monitorizăm zilnic consumul de gaze naturale la toate subunităţile din judeţ, iar centralele trebuie pornite doar când este neapărată nevoie.
La nivelul unităţii din Suceava, toate maşinile se spală la sediul de la Mihoveni, unde avem un puţ cu sursă de apă proprie”, a explicat cum se face economie la Jandarmerie Eugen Şalar.
Pe jos, şi ziua, şi noaptea, maşinile doar la intervenţii
Când vine vorba de carburantul pentru maşinile Jandarmeriei, care reprezintă unul din principalele „aspiratoare” de bani, dispoziţiile sunt clare. Patrulările se fac pedestru, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, iar maşinile sunt folosite numai atunci când este o intervenţie de urgenţă.
De altfel, conducerea Jandarmeriei Suceava nu vede o slăbire a forţei de intervenţie din această cauză, din contră, prezenţa jandarmilor pe străzi fiind considerată, în cele mai multe cazuri, mai eficientă decât cea în maşini.
Salariul de bază, singura certitudine
Nici când vine vorba de salarii situaţia nu este mai roz.
„Fondul de salarizare nu este afectat, însă suspendarea sporurilor şi a sumelor aferente chiriilor s-a pus în discuţie şi bănuiesc că se va ajunge la aşa ceva”, a recunoscut Eugen Şalar, subliniind că jandarmii nu beneficiază de plata orelor suplimentare ori a primelor de vacanţă.