Două aparate de ultimă generaţie, un mamograf şi un axiom, aflate de mai multă vreme în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, au fost date de ieri în folosinţă, după ce unitatea a finalizat amenajarea spaţiului şi a obţinut autorizaţia de funcţionare de la Consiliul Naţional pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN). Noile echipamente au fost montate în ambulatoriul de specialitate, unde se mai află computerul tomograf şi osteodensitometrul şi unde va fi instalat şi viitorul RMN, iar potrivit managerului general, Vasile Rîmbu, costurile celor două aparate se ridică la circa 800.000 de lei.
Mamografiile, efectuate la Spitalul Suceava şi contra cost
Ieri, directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Elena Ganea Motan, a arătat că Mamograful reprezintă un câştig deosebit pentru serviciile medicale oferite de această unitate sanitară, în condiţiile în care până acum accesibilitatea la această investigaţie era foarte limitată, ea putând fi efectuată doar în cabinetele medicale individuale, unde lista de aşteptare se întindea până în octombrie - noiembrie.
“Este un aparat de ultimă generaţie care va asigura acurateţea diagnosticului în afecţiunile mamare. El va putea fi folosit şi pentru screening-ul de depistare precoce a cancerului mamar, pe care îl va face Ministerul Sănătăţii”, a spus directorul medical cu precizarea că Mamograful este deservit de medicii Cristina Murariu şi Agata Petrescu.
Dr. Motan a adăugat că pentru examinările cu acest tip de aparat unitatea nu a încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care investigaţiile se vor face contra cost, respectiv 90 de lei o mamografie şi 70 de lei o ecografie mamară, şi a menţionat că programările în vederea unei investigaţii se pot face la telefonul 0230 222 098, int. 253.
La rândul său, şeful secţiei Radiologie, dr. Constantin Croitoru, a subliniat că aparatul funcţionează pe bază de radiaţii X şi nu prezintă pericol de iradiere deoarece se foloseşte pentru părţile moi (sânii). „Aceste două examene sunt complementare, nu se exclud unul pe altul. Până la 40 de ani se începe cu ecografia, fiindcă sânul este tânăr şi dens, iar în cazul semnalării unor modificări suspecte se va continua cu mamografia. După această vârstă, întrucât densitatea sânului scade, este firesc să începem cu mamografia, pe care să o completăm cu o ecografie în eventualitatea apariţiei unor leziuni suspecte”, a completat dr. Agata Petrescu.
Cel mai performant echipament de radiologie standard din judeţ
Referindu-se la aparatul Axiom Iconos MB, dr. Doina Ganea Motan a arătat că acesta este cel mai performant echipament de radiologie standard din judeţ, fiind unul de tip digital, care permite stocarea imaginii pe suprafaţă magnetică şi nu necesită efectuarea unor radiografii pe film (mai puţin practice deoarece presupun developare şi se pot deteriora la transport).
„Se pot face orice fel de radiografii standard, iar nicăieri în oraş nu se mai realizează astfel de investigaţii”, a spus directorul medical, cu precizarea că nici pentru acest aparat nu există contract cu CAS, fapt pentru care se percep următoarele tarife: 29 de lei pentru examenul radiologic pulmonar, 90 de lei pentru aparatul gastric, 150 de lei pentru irigografii, 30 de lei pentru radiografia oricărui segment osos şi 300 de lei pentru urografii.
„Funcţionează tot pe principiul razelor X, care străbat corpul pe segmentul respectiv şi impresionează placa fotografică sau un ecran fosforescent. Faţă de aparatele clasice imaginea se înregistrează digital, ceea ce face ca în timpul lucrului să poată fi stopată o anumită imagine în vederea unei analizări amănunţite. Un alt avantaj este că medicul nu mai stă lângă bolnav, ci într-o încăpere alăturată, de unde priveşte şi execută comenzile la aparat, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul de a dezvolta o boală profesională. Aparatul are mobilitate pentru mai multe poziţii, se poate lucra cu masa în poziţie orizontală sau verticală”, a punctat dr. Croitoru.