De luna viitoare, sucevenii vor plăti mai mult pentru fiecare picătură de apă folosită. La solicitarea ACET-ului, prin decizia de ieri a Consiliului Local Suceava, costul unui metru cub de apă potabilă a crescut cu 9,8%, iar preţul plătit pentru canalizare-epurare a crescut cu 16,5%, pentru fiecare metru cub de apă folosit.
Drept urmare, în august, când hotărârea va intra în vigoare, sucevenii vor plăti 2,94 lei pe metru cub de apă, faţă de 2,68 lei, cât plătesc în prezent, iar preţul serviciului de canalizare-epurare va fi de 1,35 lei, faţă de 1,15 lei pe metru cub.
Scumpirea apei şi canalizării nu a trecut fără discuţii contradictorii între aleşii locali, în ciuda argumentelor aduse de reprezentanţii ACET, pentru a susţine necesitatea adoptării acestei decizii.
Lunile de vară, preferate pentru scumpiri
„În lunile iunie şi iulie ale fiecărui an sucevenii sunt încărcaţi din nou cu cheltuieli suplimentare. Aşa cum am votat anul trecut împotriva creşterii preţului la apă, aşa vom vota şi anul acesta împotriva unei noi majorări. Dacă facem o analiză cu ce se întâmplă în alte oraşe ale ţării, vom vedea că apa la Suceava este una din cele mai scumpe din ţară”, a reproşat Virginel Iordache, care a cerut analizarea modului în care este gestionat ACET-ul.
Directorul ACET, Ştefan Groza, este cel care a răspuns acuzaţiilor aduse de consilierul local PSD, aducând o listă comparativă cu preţurile apei în ţară, realizată de Autoritatea Naţională de Reglementare.
“Preţul apei la Suceava este la media tarifului pe ţară. Sunt localităţi în care preţul apei potabile a crescut deja peste 3 lei/mc, fără TVA. Noi suntem acum la un preţ de 2,25 lei şi am cerut unul de 2,47, fără TVA. Consumul mediu pe locuitor în municipiul Suceava este de 3,5 metri cubi. La un calcul, creşterea este de doar 1,6 lei, ceea ce ar însemna un cost lunar de 15 lei de persoană, pentru apă de calitate, furnizată 24 de ore din 24. Nu cred că ăsta e un cost insuportabil pentru populaţie”, a replicat directorul ACET.
Voturi negative la scumpirea apei
Conform documentaţiei depuse la proiect, cauzele care au dus la necesitatea majorării tarifelor la apă şi canalizare ţin atât de creşterea inflaţiei cu aproape 8%, reducerea semnificativă a consumului de apă, dar şi necesitatea de a achita obligaţiile financiare suplimentare, aduse de implementarea programelor europene ISPA şi Samtid.
Nu în ultimul rând, ACET este obligată de normele impuse de UE să nu iasă în pierdere, încât, dacă nu ar majora tarifele atunci când costurile de producţie devin mai mari decât încasările, ar pierde finanţări de zeci şi zeci de milioane de euro, bani investiţi în refacerea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.
În cele din urmă, proiectul a fost adoptat în Consiliul Local, dar cu numai 18 voturi pentru, patru contra şi o abţinere.