Făcute cu bani mulţi, de la bugetul statului, locuinţele ANL pentru tineri se dovedesc a fi de multe ori lucrări făcute în grabă şi fără simţ de responsabilitate.
După ce la blocurile ANL făcute în 2004 a trebuit înlocuit parchetul, care s-a umflat, deformat şi chiar a putrezit din cauza umezelii din apartamente, resimţită încă mult timp de locatarii care s-au plâns de igrasie, acum, subsolul unui bloc ANL dat în folosinţă în 2008 este plin de fisuri.
Ţâşnitoarea din peretele nou al unui bloc ANL
La nici un an după ce tinerii s-au mutat în bloc, au observat cu groază că subsolul lor se transformă într-o baltă imensă la fiecare ploaie.
Aşa au ajuns locatarii să descopere că pereţii de rezistenţă ai blocului sunt deja fisuraţi, iar apa năvăleşte de afară în subsol ca un izvor ce iese din munte.
“Când plouă, ţâşneşte apa din perete”, spune un tânăr locatar, arătând spre gaura din peretele de beton.
În municipiul Suceava nu a mai plouat de trei zile, dar apa încă bălteşte la subsol. Pe perete se vede urma îngălbenită a apei venite de afară, dar şi fisura care se întinde de sus până jos, ameninţătoare.
Nu e singura fisură de la subsolul blocului B8 din ansamblul ANL din Burdujeni. O alta, ceva mai timidă, deja se ramifică pe peretele opus, pe viitor putând fi o nouă sursă de apă care să contribuie la umplerea subsolului.
Lipsă de implicare
Lista de probleme de la blocul ANL B8 rămâne încă deschisă, câtă vreme prin gaura pe care ies din clădire conductele de utilităţi apa dă mereu năvală la subsol şi bălteşte cu săptămânile, iar trotuarul blocului deja s-a lăsat într-o laterală, dezgolind parţial temelia clădirii.
“Nu avem ce căuta la subsol când plouă, apa e până la glezne”, spun locatarii, care au semnalat situaţia la Primărie de aproape două luni, fără ca vreo măsură să fie luată.
“A venit un inspector din Primărie, de la Investiţii, şi-a pus mâinile în cap când a văzut ce e aici, a plecat şi nu s-a mai auzit nimic de el de atunci”, spun locatarii, nemulţumiţi că nu se face nimic.
Nici un reprezentant al firmei care s-a ocupat de realizarea blocurilor ANL din acest cartier, nu a venit măcar să vadă cum poate fi remediată situaţia, mai ales că lucrarea ar trebui să mai fie încă în garanţie, din moment ce tinerii s-au mutat acolo abia anul trecut, în vară.
În aceste condiţii, mulţi dintre ei se gândesc dacă mai merită să cumpere şi să locuiască în acele apartamente peste patru ani, când vor fi scoase la vânzare, în condiţiile în care structura de rezistenţă a blocului e măcinată mereu de apa care se infiltrează la subsol.
(16 iul 2009, 12:36:13