Începând de ieri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a demarat un amplu program de reducere a accidentelor rutiere grave pe cea mai întinsă şosea din judeţ, DN 2, până la sfârşitul lunii august efective sporite de poliţişti urmând a acţiona în trafic şi a-i amenda pe cei care încalcă legislaţia rutieră.
Controalele fac parte dintr-un program naţional de reducere a accidentelor, DN 2, care porneşte din Bucureşti şi se termină în judeţul Suceava, la graniţa cu Ucraina, dovedindu-se, de la începutul anului, cel mai periculos drum din ţară.
Radare în cascadă, dar şi educaţie rutieră
Acţiunile de control se desfăşoară pe toată lungimea DN 2 (care începe la Drăguşeni, la intrarea dinspre Iaşi, şi merge, trecând prin Fălticeni şi Suceava, până la Siret), pentru o acoperire cât mai bună fiind organizate trei tronsoane, pe fiecare urmând a acţiona zilnic echipaje ale poliţiei.
Datele statistice ale Serviciului de Poliţie Rutieră (SPR) Suceava arată că de la începutul lui 2007 şi până pe 10 iulie a.c., pe porţiunea DN 2 aflată pe raza judeţului s-au produs 151 de accidente rutiere grave, soldate cu 37 de morţi, 57 de răniţi grav şi 145 de răniţi uşor.
După cum a precizat subinspectorul Mihai Gabinat, şeful Secţiei Drumuri Naţionale din cadrul SPR Suceava, numărul de accidente este în creştere în ultima perioadă, aspectul pozitiv fiind însă că numărul decedaţilor este în uşoară scădere faţă de anii precedenţi.
El a arătat că la acţiunile de control vor participa, pe lângă agenţii rutieri, oameni ai legii de la posturile comunale, alcătuindu-se astfel numeroase echipaje mixte, care vor fi foarte vizibile în trafic.
După un grafic bine stabilit, poliţiştii vor acţiona cu radare în cascadă, o atenţie deosebită urmând a fi acordată şi mopediştilor, bicicliştilor şi pietonilor, care, pe fondul neglijenţei în trafic, sunt adesea implicaţi în accidente.
În paralel, oamenii legii pun accent şi pe latura preventivă, specialişti de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire al Poliţiei urmând a împărţi pliante de educaţie rutieră în trafic.
Unde şi de ce se produc cele mai multe accidente
În urma analizei dinamicii accidentelor petrecute în ultimii doi ani şi jumătate pe DN 2, poliţiştii au constatat că viteza, depăşirile neregulamentare şi imprudenţa pietonilor stau la baza majorităţii evenimentelor rutiere.
Subinspectorul Mihai Gabinat a ţinut să sublinieze însă că nu viteza excesivă este marea problemă, ci neadaptarea acesteia la condiţiile de drum, cu precădere în curbe, ori la condiţiile meteorologice, atunci când plouă, ninge sau este polei.
Poliţiştii au identificat şi două zone de mare risc pe DN 2, prima pe sectorul Drăguşeni – Forăşti – Vadu Moldovei şi a doua pe sectorul Pătrăuţi – Dărmăneşti.