Drumul care face legătura dintre Bucureşti şi Ucraina, şi care străbate judeţul Suceava de la un capăt la altul, s-a dovedit, în acest an, cel mai periculos din ţară, trecând pe primul loc în topul şoselelor pe care se produc cele mai multe accidente rutiere grave.
Într-un material publicat în ediţia de ieri a cotidianului Evenimentul Zilei se precizează că în primele şase luni ale acestui an pe DN 2 (sau E 85 cum mai este denumit), s-au produs 96 de accidente grave, soldate cu 52 de morţi şi 77 de răniţi grav, mai multe decât pe DN 1 (Bucureşti – Oradea), drumul pe care, în ultimii ani, s-au produs cele mai multe accidente rutiere grave.
Oficialii Poliţiei Rutiere au şi o explicaţie pentru numărul mare de accidente. Cum carosabilul de pe cea mai mare parte a drumului european este foarte bun, şoferii sunt tentaţi să apese mult pedala de acceleraţie, de aici plecând cele mai multe tragedii de pe şosele.
Oamenii legii au mai precizat că viteza, coroborată cu depăşirile neregulamentare, duce la cele mai multe accidente cu consecinţe grave.
Cele mai periculoase zone de pe DN 2, la nivelul judeţului Suceava
DN 2 străbate judeţul Suceava pe o porţiune de 89 de kilometri, de la intrarea dinspre Iaşi şi până la Siret, la graniţa cu Ucraina.
Încă de la intrarea pe raza judeţului drumul este foarte periculos, pe porţiuni întinse din Drăguşeni, Roşiori sau Oniceni şoseaua permiţând rularea cu viteze foarte mari. Accidentele grave din aceste zone sunt la ordinea zilei, multe evenimente rutiere soldate cu răniţi grav şi morţi petrecându-se şi în zonele Pătrăuţi sau Grăniceşti.
Din statisticile Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava rezultă că pe porţiunea DN 2 din judeţ, de la începutul lui 2007 şi până acum, s-au produs 151 de accidente rutiere grave, soldate cu 37 de morţi, 57 de răniţi grav şi 145 de răniţi uşor.
42 de morţi pe şoselele din judeţ
Din analizele Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava rezultă că în primele şase luni alea acestui an, pe şoselele din judeţ s-au petrecut 146 de accidente rutiere grave, soldate cu 42 de morţi şi 119 persoane rănite grav. Din păcate, deşi numărul accidentelor este în uşoară scădere faţă de anul trecut, decesele sunt în creştere, faţă de primele şase luni ale lui 2008 înregistrându-se trei persoane moarte în plus.
Principalele cauze ale accidentelor sunt, în ordine: viteza excesivă, traversările neregulamentare, abaterile bicicliştilor şi neacordarea de prioritate între vehicule.
(15 iul 2009, 12:53:57