De la 1 august în municipiul Câmpulung Moldovenesc se introduc permise speciale pentru circulaţia unor autovehicule. Acestea se obţin contra cost de la primărie, iar cei ce nu le deţin începând cu această dată sau nu respectă regulamentul de folosire instituit de Consiliul Local riscă amenzi usturătoare. Costul permisului diferă în funcţie de maşină şi durata permisului.
Autovehiculele care transportă mărfuri ori pasageri vor avea nevoie de premise speciale pentru 22 de străzi din municipiul Câmpulung Moldovenesc, atât pentru a circula, cât şi pentru a putea opri sau staţiona. Fără permisul în original, afişat vizibil pe parbriz, vor putea însă să circule maşinile de intervenţie ale furnizorilor de utilităţi, autovehiculele amenajate pentru servicii funerare, autovehiculele mari ale primăriei şi vehiculele de transport local de persoane cu care primăria are contract de concesiune a activităţii. Străzile pentru care se va aplica strict această măsură sunt Calea Transilvaniei şi Calea Bucovinei (DN 17 în centrul localităţii), Mărţişorului, Theodor Ştefanelli, Dimitrie Cantemir, Bogdan Vodă, Al. Bogza, Gh. Doja, Ion Ştefureac, Gh. Popovici, N. Labiş, Mărăşeşti, Sirenei, N. Iorga, I. Creangă, Liceului, N. Cobilenschi, Pictor Grigorescu, G. Enescu, Rândunicii, Griviţei şi Atelierului.
Consilierii locali câmpulungeni au stabilit şi un regulament pentru acordarea şi utilizarea permiselor. Vor putea fi obţinute premise pentru o zi, o lună, 3 luni sau 6 luni. Măsura vizează doar proprietarii de vehicule cu masa totală mai mare de 3,5 tone. Acestea vor putea circula numai pe traseul specificat în autorizaţie şi numai între orele 7-22. Totodată, trebuie menţionat că permisele nu sunt transmisibile altor persoane sau vehicule. Dacă vehiculul pentru care au fost eliberate este între timp avariat ori radiat, permisul trebuie prezentat spre anulare şi se va elibera altul fără taxe suplimentare, pentru un vehicul similar.
Cei ce nu se vor conforma riscă amenzi consistente, între 500 şi 2.500 de lei. Acestea se pot aplica repetat, pentru folosirea permisului de circulaţie pentru alte scopuri decât cele pentru care s-a acordat aprobarea sau pentru nerespectarea orarului de acces, pentru circulaţia fără permis pe străzile în cauză, pentru folosirea permisului pentru altă maşină decât cea pentru care s-a cerut aprobarea, dar se sancţionează şi refuzul prezentării permisului, depăşirea tonajului înscris pe permis, nerespectarea orarului de circulaţie, oprirea ori staţionarea vehiculelor care au premise pe trotuare, locuri de joacă, spaţii verzi, parcuri, esplanade, ca şi circulaţia ori oprirea/staţionarea când au loc intervenţii la utilităţile publice. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de către primar şi împuterniciţi ai acestuia, poliţiştii comunitari şi compartimentul de resort din primărie.
Măsura a fost luată, pe de o parte, pentru disciplinarea traficului greu devenit haotic, dar va deveni şi o sursă de bani pentru bugetul local aflat în dificultate. Este vorba, de fapt, despre un tarif de utilizare a drumurilor publice, iar demersul edililor locali stârneşte reacţii încă înainte de aplicare. Mulţi localnici o consideră benefică pentru că va elimina de pe trotuare vehiculele grele şi va stăvili zgomotul produs în centru de tirurile în tranzit noaptea, dar mulţi agenţi economici cu sedii pe străzile în cauză se tem că distribuitorii de mărfuri vor ocoli în viitor municipiul sau le vor cere să achite ei permisele dacă vor să le fie aduse produse la magazine.
(15 iul 2009, 12:26:02