Trei blocuri de locuinţe se vor ridica în curtea Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, iar lucrările vor începe cel mai probabil până la sfârşitul anului. Ideea aparţine managerului general al spitalului, Vasile Rîmbu, şi a fost îmbrăţişată de conducerea Consiliului Judeţean, proprietarul terenului unităţii spitaliceşti. Vasile Rîmbu ne-a declarat, ieri, că pentru acest complex, care ar fi destinat medicilor rezidenţi şi tinerilor specialişti din spital, a fost deja depus studiul de fezabilitate şi proiectul la CJ, iar acum se caută soluţii de finanţare. Pentru început, iniţiatorii au avut în vedere o finanţare prin Agenţia Naţională a Locuinţei (ANL), numai că printre criteriile stabilite până la această oră de ANL la acordarea unei locuinţe de acest tip nu se numără apartenenţa la o anumită categorie profesională. De altfel, vicepreşedintele CJ Vasile Ilie a precizat că proiectul va merge mai departe “doar dacă ANL ne confirmă în scris că va finanţa construcţia de locuinţe pentru medici”. “Dacă primim un răspuns favorabil dăm drumul la lucrări cât se poate de repede, chiar anul acesta”, a spus vicepreşedintele Ilie.
Blocurile vor avea 5, 6 şi 7 niveluri
Managerul Vasile Rîmbu spune că este vorba despre un bloc cu 3 tronsoane, cu 54 de apartamente. Tronsonul A va fi alcătuit din parter, 3 etaje şi mansardă, tronsonul B, parter, 4 etaje şi mansardă, iar tronsonul C, din parter, 5 etaje şi mansardă. Vor fi 18 apartamente cu o cameră (garsoniere) şi 26 de apartamente cu două camere. Aria desfăşurată a complexului va fi de 3.796 mp, iar amprenta la sol de 3.330 mp. Costurile estimate pentru această investiţie sunt de 198 de miliarde de lei vechi, respective 4,7 milioane de euro. Vasile Rîmbu a afirmat că spaţiul verde din jurul spitalului nu va fi afectat semnificativ, deşi în opinia sa “ăsta-i spital de urgenţă, nu sanatoriu”, deci nu suprafaţa de spaţiu verde pe cap de bolnav ar fi cea mai importantă problemă. “Spaţiul verde trebuie şi întreţinut, nu aşa, ca acum. Vor fi trei tronsoane de apartamente şi dacă vor fi spaţii în plus, putem aduce aici sportivi, artişti etc.”, a spus Vasile Rîmbu.
Vasile Rîmbu: dacă s-ar fi semnat contractul cu PLUS, “dădea impresia unei afaceri”
Necesitatea construirii de blocuri în curtea spitalului a fost afirmată şi de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care apreciază că astfel unitatea spitalicească suceveană va deveni extrem de atractivă pentru tinerii medici specialişti. Poziţia sa este surprinzătoare, dacă avem în vedere că în urmă cu 1-2 ani a fost printre cei mai vehemenţi contestatari ai proiectului de a se construi la spital imobile care au altă destinaţie decât cea strict medicală. Atunci, compania care are în proprietate lanţul de hipermarketuri PLUS a făcut o ofertă autorităţilor locale şi judeţene, de a construi un bloc de garsoniere pentru medici şi o redevenţă lunară de 40.000 de euro pentru concesionarea unei suprafeţe de teren de 4.800 mp în curtea spitalului, în vederea construirii unui magazin PLUS.
Gheorghe Flutur şi alţi colegi de-ai săi din fruntea PD-L au invocat necesitatea păstrării spaţiului verde al spitalului nealterat de construcţii şi s-au opus pe toate canalele acestui proiect. Vasile Rîmbu explică acum că, dacă s-ar fi semnat contractul cu PLUS, “dădea impresia unei afaceri”. În condiţiile în care un bloc de locuinţe de serviciu pentru medici, extreme de util, de altfel, s-ar putea construi şi în apropierea spitalului, în zona Metro sau a Staţiunii de Cercetări Agricole, pare bizară schimbarea de optică a conducerii judeţului, respectiv a PD-L, în privinţa oportunităţii ridicării a trei blocuri în curtea singurului spital de urgenţă din judeţ. Asta cu atât mai mult cu cât atunci când s-a discutat despre mutarea secţiilor din Spitalul Vechi pentru eliberarea terenului în vederea construirii unui nou spital de urgenţă nici măcar nu s-a luat în calcul posibilitatea de transfer peste drum, deoarece cei 45.470 mp pătraţi de teren, pe care îi are acum Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, trebuiau să rămână cu spaţiu verde, conform normativelor sanitare.
(15 iul 2009, 11:38:14