Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) a demarat o acţiune de control la agenţii economici din judeţ care utilizează muzică în cadrul spaţiilor comerciale pe care le deţin, aceştia fiind obligaţi să-şi scoată o licenţă pentru difuzarea acesteia, chiar şi dacă folosesc un radio ori un televizor.
Eduard Marcovici, inspectorul UPFR care se ocupă de judeţul Suceava, a precizat că până acum au fost verificaţi 40 de agenţi economici din municipiul Suceava, patroni de baruri, restaurante, cafenele şi pensiuni, iar acţiunile vor continua în tot judeţul.
El a arătat că toţi agenţii economici care pun muzică pentru clienţi, în spatii publice, cum este cazul în restaurante, baruri, taxi-uri, autocare, showroom-uri, terase, unităţi de cazare, supermarketuri etc., trebuie să achite o taxă pentru utilizarea muzicii în domeniul ambiental, în timp ce patronii de discoteci şi cluburi au obligaţia licenţierii pentru domeniul lucrativ.
„Conform procedurilor, administratorii unităţilor primesc o notificare cu privire la obligaţia autorizării, iar ei trebuie să ne contacteze în termen de cinci zile. În caz contrar revenim la sediul lor şi întocmim un proces verbal de constatare care ajunge la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul poliţiei, pentru cercetare sub aspect penal”, a explicat Marcovici, subliniind că deja a întocmit în jur de 20 de procese verbale de acest gen.
Patronii, puşi să achite trei taxe pentru muzică
După actualele prevederi legale, agenţii economici care folosesc muzică în scop ambiental trebuie să achite un număr de trei taxe, la organisme diferite, pentru drepturile de autor ale caselor de producţie, ale artiştilor ori ale compozitorilor, şi nu doar una, cum stipula vechea legislaţie.
Eduard Marcovici a arătat că unii agenţi economici la care a fost în control i-au prezentat licenţe pentru muzică, achitate în contul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, însă Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, ca reprezentant al caselor de producţie muzicală din ţară şi străinătate, percepe o altă taxă.
Pentru obţinerea acestei din urmă licenţe solicitantul care foloseşte muzica în scop ambiental trebuie să plătească lunar intre 20 şi 56 lei, în funcţie de suprafaţa barului, restaurantului, cafenelei ori pensiunii pe care o deţine, în timp ce patronii de discoteci sau cluburi au de achitat o taxă de 1.400 de lei pe an.