Furnizarea apei potabile la consumatorii racordaţi la sistemul centralizat din Fălticeni ar putea fi restricţionată. Aceasta după ce apele Moldovei au distrus digul de deviere a râului pe o distanţă de 100 de metri, inundând staţia de alimentare cu apă Baia 3 din Fălticeni, sursa principală de furnizare a apei în acest municipiu. Potrivit primarului acestui municipiu, Vasile Tofan, în urma precipitaţiilor abundente căzute în perioada 11 – 12 iulie şi a creşterii râului Moldova, digul de protecţie a staţiei a fost rupt în dimineaţa zilei de ieri, producând colmatarea pompelor de alimentare ale staţiei.
Tofan a precizat că, în zona respectivă, Apele Române executau lucrări de îndiguire, care nu erau însă finalizate. El a arătat că în momentul de faţă alimentarea cu apă potabilă a municipiului Fălticeni se face din staţiile Baia 1 şi 2, care nu se află în apropierea râului Moldova.
„Cei de la Acet Suceava au suplimentat numărul de pompe din cele două staţii pentru a putea asigura necesarul de apă pentru Fălticeni. Cu toate acestea, în funcţie de consumul de apă potabilă din Fălticeni, dacă acesta va creşte, s-ar putea să luăm şi măsuri de restricţionare a furnizării apei potabile. Acest lucru va fi decis astăzi, însă vreau să spun că municipiul Fălticeni nu va rămâne fără apă potabilă. Dacă se va impune, vom stabili un program de furnizare”, a declarat Vasile Tofan.
Rezervoarele de la staţiile Baia 1 şi 2 pot asigura apă potabilă pentru cinci zile
Primarul din Fălticeni a arătat că lucrările de îndiguire ale staţiei Baia 3 erau începute de mai mulţi ani, însă, din lipsa finanţării, au fost sistate. El a adăugat că lucrările ar fi trebui reluate în cursul acestui an, ca urmare a alocării unei părţi din fondurile necesare, însă acest lucru nu s-a întâmplat deoarece există o contestaţie la licitaţia prin care a fost desemnat constructorul care ar fi urmat să se ocupe de investiţie.
La rândul său, directorul operatorului de apă canal, SC Acet SA Suceava, Ştefan Groza, a precizat că în mod normal, staţiile de alimentare Baia 1 şi 2 pot asigura furnizarea apei potabile în Fălticeni, însă situaţia s-ar putea schimba în funcţie de consumul populaţiei şi al agenţilor economici.
Trebuie spus că în condiţii normale de exploatare, rezervoarele SC Acet de 17 metri cubi, aferente surselor de adâncime Baia 1 şi 2, asigură necesarul de apă potabilă a municipiului Fălticeni pentru cinci zile.