Viitoarea rută ocolitoare a Sucevei trece peste terenurile a zeci şi zeci de familii din comunele învecinate municipiului reşedinţă de judeţ, dar şi peste terenurile deţinute de unităţi de cult.
Primele liste cu exproprieri sunt deja afişate şi la sediul Primăriei Suceava, pe acestea regăsindu-se 79 de terenuri din municipiul Suceava şi din comuna Moara, cu o suprafaţă totală de 14,36 hectare.
Recent, Guvernul a alocat 121 miliarde de lei vechi pentru exproprieri, în scopul realizării rutei ocolitoare, cabinetul avocatului Vasile Tudor fiind desemnat a se ocupa de despăgubirea proprietarilor terenurilor.
Cele mai mari suprafeţe de teren care vor fi expropriate pe teritoriul Sucevei şi al comunei Moara aparţin unităţilor de cult, dar şi unor primării.
Astfel, cea mai mare suprafaţă, de 22.883 mp, va fi expropriată de la Primăria Ipoteşti. Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava, care are în administrare mai multe terenuri ale statului, va rămâne fără două parcele de teren, una de 20.713 mp şi alta de 6908 mp.
Biserici expropriate pentru lucrări de interes public
Dintre unităţile de cult, la cea mai mare suprafaţă de teren – 15.631 mp, va trebui să renunţe parohia ortodoxă Sf. Dumitru, în vreme ce parohia Mitocu Dragomirnei va rămâne fără aproape 8000 de mp.
Şi biserica Sf. Nicolaie Suceava va rămâne fără o parte din terenurile deţinute, având de cedat două parcele care însumează puţin peste 2000 de mp.
Arhiepiscopia Bisericii Armene va fi lipsită de asemenea de o parte din terenurile administrate de mănăstirea Hagicadar – aproape 3000 de mp.
La persoane fizice, cele mai mari suprafeţe de teren vor fi expropriate de la Iosif şi Elena Longher (aproape 7000 mp), Gavril şi Domnica Solcan (5800 mp).
Singura firmă care se regăseşte pe listele celor ce vor fi expropriaţi pe tronsonul Km 0 +390 - Km 0 + 000 – Km 3 + 100 este SC Orient Tienda SRL.
Varianta de ocolire a Sucevei va prelua traficul de pe DE 85 pe traseul Moara–Mihoveni– Pătrăuţi–Siret, precum şi cel de pe DN 576, dinspre Vatra Dornei înspre frontiera cu Ucraina. Termenul de execuţie a lucrărilor, demarate la sfârşitul lunii octombrie 2008, este de 36 de luni, iar valoarea proiectului este de 67 de milioane de euro.