Apa care curge la robinete, cât şi serviciile de canalizare – epurare a apelor uzate îi vor costa mai mult pe suceveni, de luna viitoare, dacă cererea depusă de ACET va fi aprobată de Consiliul Local Suceava.
În şedinţa de joi, 16 iulie, aleşii locali vor trebui să ia o decizie în privinţa solicitării depuse de societatea care asigură serviciile de furnizare a apei potabile şi cele de canalizare-epurare, privind majorarea tarifelor practicate.
Pentru apa rece, creşterea de preţ solicitată este de aproape 10%, în vreme ce pentru canalizare-epurare preţul ar urma să crească cu 16,5%.
Mai exact, dacă în prezent sucevenii plătesc 2,68 lei pentru un metru cub de apă potabilă, conform noilor tarife solicitate, ar urma să plătească 2,94 lei pe metru cub de apă.
Pentru apa deversată la canalizare sucevenii plătesc acum 1,15 lei pe metru cub, după ajustarea preţurilor noul tarif urmând a fi de 1,35 lei.
Motivele scumpirii apei şi a serviciilor de canalizare
Conform conducerii ACET, cauzele care au dus la necesitatea majorării tarifelor sunt multiple - pe de o parte, creşterea inflaţiei (indicelui preţurilor de consum) cu aproape 8%, pe de altă parte reducerea semnificativă a consumului de apă, dar şi necesitatea de a achita obligaţiile financiare suplimentare, aduse de implementarea programelor europene ISPA şi Samtid.
“Numai la curentul electric folosit pentru desfăşurarea activităţii ACET preţul a crescut cu 5,5% de la ultima noastră majorare de preţ. Pe de altă parte, ne confruntăm cu o diminuare de aproape 8% a producţiei de apă potabilă şi cu aproape 20% la serviciile de canalizare –epurare, această situaţie fiind creată şi de restrângerea activităţilor agenţilor economici precum Ambro şi Termica, care şi-a oprit deja activitatea pentru cel puţin trei luni, dar şi de modernizările făcute de consumatori care au noi linii tehnologice, mai performante. Ori cheltuielile de producţie rămân în principal aceleaşi, chiar dacă furnizăm mai puţină apă, deci costul de producţie este mai mare”, a explicat directorul economic al ACET, Rodica Nistor.
O altă cauză care duce la majorarea tarifelor ACET este obligativitatea constituirii Fondului de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare, obligatoriu prin lege, mai ales că ACET are accesate fonduri europene prin două mari programe – ISPA şi SAMTID.
Numai pentru 2009, Fondul IID trebuie să fie de minim 640.000 de euro, bani din care sunt plătite comisioanele, dobânzile şi ratele pentru împrumuturile accesate.
Nu în ultimul rând, ACET este obligată de normele impuse de UE să nu iasă în pierdere, încât, dacă nu ar majora tarifele atunci când costurile de producţie devin mai mari decât încasările, ar pierde finanţări de zeci şi zeci de milioane de euro, bani investiţi în refacerea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.
(14 iul 2009, 14:04:13
alti nesimtiti, alesi de noi(?!), consilierii locali, ridica totdeauna mana si voteaza aceste scumpiri nejustificate...
ati fost vreodata la birourile ACET sa vedeti cum colcaie birourile de taietori de frunze la caine, cu salarii uluitoare? cum se trec "pe teren" si-si vad linistiti de treburile sau afacerile persoanle?
cate institutii mai au organigrama atat de stufoasa? e nevoie de sute de smecheri pentru a (ne) curge apa potabila la robinet?
jigodiilor!!!