A crescut numărul copiilor din generaţia „Singur acasă”, copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. O statistică realizată de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava arată că 3.466 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Alţi 6.806 copii au un singur părinte plecat în străinătate şi aproape 1.000 de minori au un singur părinte întreţinător şi acesta este plecat peste hotare. Numărul total al copiilor ai căror părinţi şi-au căutat un rost în viaţă departe de copiii lor este de 11.215.
Copleşiţi de griji, temători
Cea mai mare parte a copiilor din generaţia „Singur acasă”, circa 10.900, au rămas în îngrijirea rudelor până la gradul IV şi nu sunt în situaţie de risc. Unii copii sunt copleşiţi de griji, temători, îşi pierd încrederea în ei, tind să se devalorizeze, să se izoleze. Psihologii spun că mulţi dintre aceşti minori îşi schimbă ierarhia valorilor. Pentru ei totul poate fi cumpărat, iar părinţii sunt preţuiţi atât timp cât le trimit bani. Aceştia au nevoie de consiliere, de psiholog, doar că sentimentele generate de ruperea de familie nu pot fi „vindecate” într-o perioadă scurtă de timp.
Au nevoie de consiliere psihologică
Fiecare minor are posibilitatea să meargă cel puţin o dată pe lună la psiholog gratuit, şedinţa la cabinetul de psihologie fiind decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Părinţii copiilor care au nevoie de consiliere psihologică au obligaţia să ceară o trimitere de la mediul de familie, după care pot să se adreseze cabinetelor de psihologie din cadrul policlinicilor.
O soluţie pentru aceşti copii singuri acasă o constituie şi serviciile oferite de specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Psihologii pot fi găsiţi fie la sediul DGASPC Suceava (bdul George Enescu, nr. 16), fie apelând următoarele numerele de telefon: 0330/401067 sau 0330/401188.
Mai mulţi copii singuri
Sunt şi cazuri în care copiii au fost lăsaţi în grija vecinilor sau cunoştinţelor (circa 250 de minori) sau au fost luaţi în sistemul de protecţie a copilului (65).
În aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrau în judeţul Suceava 12.117 de copii ai căror părinţi erau plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 2.735 de copii aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 4.441 aveau un singur părinte plecat la muncă peste hotare, iar 765 de copii aveau părinte unic susţinător plecat la muncă în străinătate. Aceste date statistice au fost centralizate de Protecţia Copilului Suceava, pe baza cifrelor trimise de primăriile din judeţ.
Părinţi care au cerut ajutorul statului
De la începutul acestui an, după cum ne-a declarat şefa Biroului Relaţii cu Publicul Liviana Enea, de la Protecţia Copilului Suceava, s-au înregistrat 18 cazuri în care părinţii au solicitat o măsură de protecţie pentru propriii copii.
„Nouă dintre aceşti copii au fost daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti, trei copii au fost reintegraţi în familia naturală, iar cinci cupluri mamă – copil beneficiază de asistenţă socială în cadrul Centrului Maternal Suceava”, a mai completat Liviana Enea.
La Serviciul de Urgenţă din cadrul Protecţiei Copilului Suceava sunt monitorizate 45 de cazuri în care Protecţia Copilului, în colaborare cu serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, au intervenit cu ajutoare de urgenţă, alimente, haine pentru copiii aflaţi în dificultate.