Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" de la Suceava are, de ieri, în secţia Chirurgie, un cabinet de endoscopie digestivă dotat cu aparatură de ultimă generaţie.
Inaugurarea a fost făcută în prezenţa managerului Vasile Rîmbu, a directorului medical dr. Doina Ganea Motan, a şefului secţiei chirurgie, dr. Sorin Hîncu, şi a celor doi chirurgi cu competenţe în endoscopie abdominală, dr. Valeriu Gavrilovici şi Adrian Axinte.
Managerul Vasile Rîmbu a declarat, în conferinţă de presă, că proiectul acestui cabinet a fost iniţiat de dr. Hîncu, de amenajare s-a ocupat gratuit firma SC ART Ambient din Fălticeni, iar aparatura, în valoare de 35.000 de euro, a fost achiziţionată din veniturile obţinute de spital, din studiile clinice realizate de secţiile Cardiologie, Oncologie, Diabet zaharat şi, de curând, Pneumoftiziologie.
Noul cabinet va fi administrat de secţia de chirurgie, dar va deservi toate secţiile spitalului şi Ambulatoriul, acesta din urmă contra cost.
Directorul medical Ganea Motan a arătat că, prin noul cabinet, spitalul rezolvă, pe de o parte, o problemă de diagnostic de precizie pentru patologia tubului digestiv, iar pe de altă parte va însemna şi o sursă de venituri, deoarece pentru pacienţii din ambulatoriu explorarea va fi contra cost.
O esofago-endoscopie va costa 100 de lei, iar o colono-endoscopie 150 de lei, „tarif sub cel al spitalului şi policlinicii Bethesda”, după cum a precizat conducerea Spitalului de Urgenţă.
Cancerele, hepatitele cronice, hemoragiile digestive - diagnosticate cu precizie de noul aparat
La rândul său, dr. Hîncu şi ceilalţi doi chirurgi care vor lucra în acest cabinet au explicat că 75 la sută din cazuistica de la chirurgie o reprezintă afecţiunile tubului digestiv, ceea ce face ca explorarea cu precizie a acestui segment să fie extrem de importantă. De acum înainte, medicii vor şti cu exactitate de unde provine o hemoragie digestivă, de exemplu, vor putea localiza cu precizie cancerele digestive, ulcerele, sângerările la nivelul colonului, varicele esofagiene, polipii pe tubul digestiv, urmărirea cirozelor şi hepatitelor cronice etc.
Imaginile investigaţiilor sunt stocate, iar pacientul primeşte o copie a acestora, ceea ce face ca şi evoluţia unei boli şi reacţia la tratament, precum şi controlul post-operator să poată fi urmărite mult mai bine. Medicii speră ca, din exploatarea aparatului, în maximum doi ani, costurile acestuia să se amortizeze şi în cel mai scurt timp să poată achiziţiona şi accesoriile care permit intervenţii chirurgicale endoscopice pe tubul digestiv.
Programul la cabinet va fi flexibil, în funcţie de solicitări şi de programul operator al celor doi chirurgi cu competenţe în endoscopie digestivă.
Durata unei examinări este între 5 şi 30 de minute, cu menţiunea că pentru colonoscopie pacientul trebuie pregătit cu 24 de ore înainte de explorare.
De asemenea, sterilizarea instrumentarului între două explorări durează aproximativ 30 de minute şi este obligatorie.