În plină criză economică, silvicultorii suceveni au apelat la cel mai ieftin şi cel mai ecologic mijloc de transport – bicicleta. Astfel, o parte dintre ei, care locuiesc în municipiul Suceava, au ales să renunţe la deplasarea cu maşina şi să vină la serviciu cu bicicleta. În acest fel, nu doar că nu mai au deloc probleme cu locurile de parcare, dar nici nu au de aşteptat în trafic, atunci când aglomeraţia e mult prea mare.
“Am renunţat la maşină atât eu, cât şi soţia. Acum venim amândoi la serviciu pe biciclete şi am învăţat copiii să circule tot cu bicicleta prin oraş. E mult mai sănătos să ne deplasăm astfel şi, de ce nu, şi mai economic. Am cumpărat biciclete la toată familia”, povesteşte directorul economic al Direcţiei Silvice Suceava, Vasile Rusu.
Alături de colegul său de la biroul de Pază, Mihai Miheţiu, fost director tehnic al DS Suceava, Vasile Rusu se numără printre primii silvicultori care au dat maşina pe bicicletă.
Iniţiativa lor a fost bine primită şi de conducerea Direcţiei Silvice, care le-a amenajat un rastel pentru biciclete, unde le pot lăsa în siguranţă pe durata muncii la birou sau cât timp se află pe teren.
Şeful Direcţiei Silvice, Sorin Ciobanu, susţine iniţiativa colegilor săi şi e gata oricând să mai amenajeze un rastel pentru biciclete, dacă vor mai fi şi alţi angajaţi care vor dori să adopte acest stil de viaţă mai ecologic şi economic.
Un alt susţinător al mersului pe bicicletă este şi şeful biroului de Pază, Cezar Tulbure, recunoscut printre colegii săi şi pentru campionatele de fotbal pe care le organizează în cadrul Direcţiei Silvice, atât cu cei de la birouri, cât şi cu colegii săi din cadrul ocoalelor silvice.
Străzile Sucevei, prea puţin prietenoase cu bicicliştii
Singura nemulţumire a bicicliştilor de la Direcţia Silvică e legată de lipsa unor trasee adecvate pentru deplasarea în siguranţă şi fără probleme, prin oraş.
“Un prim pas a fost făcut, prin trasarea acestor piste pentru biciclişti, pe câteva străzi principale. Din păcate, aceste piste sunt întrerupte în multe locuri, nu au o continuitate. Ar trebui ca din loc în loc să ne oprim, să coborâm de pe bicicletă şi să fim pietoni, până dăm din nou de linia marcată”, spune unul dintre biciclişti.
Blocarea trotuarelor cu maşini parcate neregulamentar e o altă piedică în calea adoptării acestui mijloc de deplasare de către mai mulţi suceveni.
În toate marile oraşe ale lumii, bicicletele sunt din ce în ce mai căutate, nu doar pentru deplasările de plăcere, aglomeraţia urbană, poluarea produsă de prea multe vehicule şi scumpirea carburanţilor fiind doar câteva din argumentele care au dus la adoptarea acestui stil de viaţă mai sănătos şi ecologic.
(10 iul 2009, 12:16:56
si inca ceva, eu sunt din falticeni, unde sa mergi cu bicicleta pana si pe aici? soferi care nu iti dau prioritate (DESI AU STOP) si intra in tine, politistii te opresc desi esti semnalizat si iti spun sa nu mai mergi pe strada, ..... sunt sigur ca si in suceava e acelasi caz,
acum 1 luna vedeam 2 fetite de 12-13 ani cred, ce-i drept mergeau cu rolele pe europeana si le-a oprit politia, pe unde sa mearga si ele ?