Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, a declarat că va dispune verificarea prin sondaj a tezelor din judeţele în care promovabilitatea la bacalaureat este fie foarte mare, fie foarte mică.
„Diferenţa care apare între primele şi ultimele judeţe este destul de mare. Sunt câteva judeţe care de ani de zile obţin rezultate de top, ca să spun aşa. Este o realitate la care nu putem să asistăm fără să verificăm dacă este sau nu corectă. Trebuie să vedem despre ce este vorba. Tocmai din aceste motive, este necesar să schimbăm bacalaureatul, care acum a devenit un examen ce nu mai are relevanţă şi să îl aducem la un nivel corect, în care cunoştinţele elevilor să fie corect evaluate", a declarat Ecaterina Andronescu.
Procente mari de promovabilitate în şcolile cu ştaif
În judeţul Suceava, promovabilitatea la examenul de bacalaureat este de 93,64%, iar de ani buni de zile, procentul de promovare a candidaţilor suceveni este de peste 90%. Inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu este de părere că în judeţ se face carte, iar învăţământul este de calitate.
„În general, în şcoli mediile sunt proporţionate, iar la şcolile cu ştaif, mediile sunt mai mari, ceea ce este şi normal”, a spus Monacu. Acesta a precizat că învăţământul de calitate din şcoli „cu ştaif”, precum Colegiile Naţionale „Petru Rareş”, „Ştefan cel Mare”, „Dragoş Vodă”, „Nicu Gane” sau „Eudoxiu Hurmuzachi” este confirmat şi de universitari.
„Un feed-back la pregătirea din aceste licee îl avem din partea universitarilor, care ne spun că studenţii proveniţi din aceste şcoli se remarcă la facultate şi sunt printre primii”, a mai spus Vasile Monacu.
Cât despre controlul prin sondaj al tezelor de bacalaureat anunţat de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, adjunctul IŞJ Vasile Monacu a spus că nu a fost anunţat, însă că inspectorii din MEdCI sunt aşteptaţi, dacă vor să vină la Suceava.
Monacu a anunţat că „verificarea prin sondaj a tezelor este o operaţiune prevăzută de metodologia de bacalaureat, şi se va face şi la nivelul judeţului Suceava, de către IŞJ”.
De la fiecare disciplină se vor lua aleatoriu o serie de teze care vor fi recorectate, iar eventualele diferenţe de punctare şi notare vor fi analizate.
( 9 iul 2009, 16:25:40
Verificarea tezelor nu va duce la nimic deoarece aceste teze sunt marea majoritate copiate, spaga fiind bine primita si in acest an dupa modelul PLIC, in cele mai multe centre de corectare. Prin urmare, notele sunt PE BUNE, tezele fiind completate in concordata cu baremurile. Diferentele pe care TREBUIE sa le vada MONACU, dar pe care NU LE VEDE, sunt cele dintre mediile anuale ale elevilor la clasa si mediile de la bacalaureat. Astfel se poate vedea gradul de coruptie de la bac foarte simplu. Dar nu se vrea!