Preşcolarii de la două grădiniţe din comuna Zvoriştea, care din septembrie vor păşi în clasa I, au primit ieri rechizite şi dulciuri din partea Asociaţiei Volkssolidaritat din Leipzig - Germania, în colaborare cu Asociaţia Noua Hilfe Zvoriştea.
Mai mulţi tineri germani din Leipzig vin de circa zece ani în comuna Zvoriştea, pentru a sprijini învăţământul şi elevii şcolilor din comună. Institutorul principal al Clubului Tineretului din Leipzig, Andreas Weise, a pregătit, împreună cu 16 tineri germani, cadouri pentru copiii care vor face în toamnă primii paşi pe băncile şcolii. Germanii au avut, însă, surprize pentru circa o sută de elevi din comună.
Voluntarii germani le-au pregătit copiilor, în curtea şcolii din satul Buda, mici ateliere meşteşugăreşti, unde elevii au putut să confecţioneze figurine din lut, pe care, apoi, le-au pictat.
Copiii au fost antrenaţi în numerose activităţi sportive, la care au luat parte şi voluntarii germani.
„Copacul cu dulciuri”, nu doar legendă
Fiecare dintre cei 36 de copii care vor intra în acest an la şcoală au primit din partea voluntarilor germani câte un ghiozdan în care se aflau caiete, penare şi toate rechizitele necesare începerii anului şcolar.
Plecând de la o legendă germană, cea a „copacului cu dulciuri”, care trimite fiecărui nou învăţăcel câte un cornet plin cu surprize şi dulciuri, voluntarii germani le-au oferit elevilor din comuna Zvoriştea cornete pline cu dulciuri şi jucării.
Copiii au înălţat baloane colorate, cu câte un mesaj personalizat, în ideea că fiecare balon va merge la un nou prieten, chiar din Germania.
Anul trecut, educatoarele Brânduşa Ungurean, de la grădiniţa din Buda, şi Violeta Apetrei, de la grădiniţa din Zvoriştea, au fost într-un schimb educaţional în Germania, la Leipzig, pentru a vedea cum se lucrează cu preşcolarii germani şi cum sunt ei pregătiţi pentru clasa I.
În acest an, educatori din Leipzig au venit în Zvoriştea pentru a învăţa lucruri noi de la educatorii români.
Educatoarea Brânduşa Ungurean a pregătit un scurt program artistic pentru oaspeţii veniţi din Germania, care, la sfârşitul programului, s-au prins în horă cu copilaşii din satul Buda.
Colaborare româno-germană
Translatorul grupului de voluntari germani, Elisabeta Dancu, ne-a spus că membrii asociaţiei umanitare din Leipzig au dorit să ofere o bucurie copiilor români, prin mici cadouri simbolice. Ei i-au îndemnat la învăţătură, „să crească mari, frumoşi, deştepţi şi să iubească şcoala”. Voluntarii germani au promis că vor continua colaborarea cu Asociaţia Noua Hilfe din Zvoriştea, al cărui director este Gheorghe Ursaciuc, iar membri fondatori Ingeborg Cojocaru şi Angelica Ursaciuc. În acest fel, s-a legat, de câţiva ani, o punte culturală între cele două ţări şi popoare.