Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iul 2009 - Anul XIV, nr. 157 (4143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aberant

Spitalul Frasin, scos la vânzare cu tot cu pacienţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul de boli profesionale din oraşul Frasin, singurul de acest gen din Moldova, este scos la vânzare de societatea minieră care l-a avut în administrare, MINBUCOVINA Vatra Dornei. Potrivit unui anunţ apărut ieri în presa locală, licitaţia pentru pavilion spital, centrală termică, gard, cabină poartă, garaj, alimentarea cu energie electrică, fosa septică, magazie, suprafaţa de teren de 9.081 mp şi aparatura medicală porneşte de la 3,481 milioane de lei fără TVA.
Deşi nu este specificat nicăieri în anunţ, în acest preţ intră şi pacienţii spitalului de boli profesionale, foşti mineri din toate judeţele Moldovei, deoarece contractul de finanţare al spitalului se derulează în continuare, cât timp unitatea îşi menţine obiectul de activitate, la un preţ pe pacient negociat pentru acest an de 829.000 lei.
Finanţarea este asigurată de doi ani de Casa Judeţeană de Pensii- pentru bolile profesionale- şi, conform directorului Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, dr. Doru Mălăncrăveanu, în 2008 şi 2009 unitatea medicală din Frasin nu a avut nici o problemă financiară. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de directorul Casei de Pensii Suceava, Mirela Adomnicăi, care a precizat că banii au fost tot timpul viraţi la timp şi numai luna trecută a decontat 40 de cazuri.
Despre vânzarea spitalului, nici Mălăncrăveanu, nici Adomnicăi nu ştiau absolut nimic. Dr. Mălăncraveanu ne-a mai precizat că spitalul de boli profesionale Frasin are 25 de paturi, utilizate permanent.
Nici primarul de Frasin, Marinel Bălan, nu ştia că spitalul din oraşul său a fost scos la licitaţie, deşi administraţia locală şi-a exprimat intenţia de a-l prelua, în mai multe rânduri.
„Noi am făcut toate demersurile să-l preluăm, dar n-am ştiut că s-a scos la licitaţie. Credem însă că MINBUCOVINA nu va putea să vândă, pentru că imobilul nu-i aparţine şi, în plus, este revendicat de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina”, a spus primarul.
 


Spitalul a fost construit de Fondul Bisericesc Ortodox

Spitalul Frasin este înscris cu această funcţiune în Cartea Funciară din 1936. A fost construit de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) şi în 1947, când Fondul a fost desfiinţat, clădirea a trecut în proprietatea statului. În 1969, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, clădirea şi 9.081 mp au trecut în administrarea Întreprinderii Miniere Suceava. După Revoluţie, în 1998, toate activele secţiei miniere Frasin au fost transferate la FPS, apoi la SC APROSERV Frasin.
Din 2003, FBOB a revendicat spitalul şi terenul aferent. De anul trecut, imobilul este dorit şi de administraţia locală, care a încercat tot felul de demersuri pentru transfer gratuit.
Astăzi, spitalul din Frasin are statut de secţie exterioară a Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, în urma unei decizii din 2007 a Ministerului Sănătăţii.
Tot în 2007, Minbucovina SA Vatra Dornei a fost transferată de la Ministerul Economiei şi Finanţelor la AVAS, care, în iunie 2008, a decis intrarea societăţii în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară, deoarece nu a putut returna un ajutor de stat acordat în anul 2005 fără aprobarea autorităţilor europene, iar Comisia Europeană a formulat o somaţie ultimativă de plată în acest sens.
Deocamdată, proprietar pe activele de la Frasin este, conform documentelor, statul, prin reprezentanţii săi legali.
Primarul Bălan ne-a declarat că în declaraţia de impunere din 2009, MINBUCOVINA nici nu mai figurează ca având în administrare clădirea cu terenul aferent şi că la primărie a primit, în luna martie a acestui an, o adresă de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, prin care este informat că FBOB revendică imobilul.
În ciuda existenţei unui litigiu, clădirea şi terenul spitalului, care au fost 40 de ani în administrarea societăţii miniere, sunt folosite fără scrupule pentru a creşte valoarea activelor scoase la licitaţie.
Mai trebuie spus că politicienii care au convins localnicii să le dea votul pe promisiunea că spitalul din Frasin va fi reabilitat şi folosit pentru nevoile comunităţii locale au rămas la stadiul de declaraţii politice în Parlament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Frasin, scos la vânzare cu tot cu pacienţi.
 Vizualizări articol: 2012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Spitalul Frasin, scos la vânzare cu tot cu pacienţi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei