În mai puţin de două săptămâni, toate gropile de gunoi din judeţul Suceava vor deveni un lux pe care nu şi-l va putea permite nici una din primării.
Din 16 iulie, normele stabilite de Uniunea Europeană interzic existenţa altor gropi de gunoi decât cele ecologice - care nu există încă, precum şi a depozitelor existente la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni.
Practic, toate localităţile judeţului, cu excepţia celor două menţionate, care mai au un termen de graţie, vor trebui închise definitiv, în sensul că nici măcar o ladă cu fructe stricate nu mai are voie să ajungă la vechile platforme de gunoi.
Situaţia este una crâncenă pentru aproape 100 de primării sucevene, care nu au o alternativă viabilă la desfiinţarea actualelor gropi de gunoi, dar nici nu îşi pot permite să încalce normele impuse de UE.
Cei care au de gând să sfideze măsurile de mediu impuse riscă amenzi zilnice de 200.000 de euro, bani pe care multe din ele nu îi adună din taxe şi impozite nici măcar în doi-trei ani.
Tocmai de aceea, toţi primarii localităţilor sucevene au fost convocaţi ieri la Consiliul Judeţean, pentru a discuta măsurile ce trebuie aplicate din data de 16 iulie.
Platformele temporare de gunoi, o amăgire de moment
Până acum, foarte multe primării nu au luat nici o măsură pentru a se pregăti pentru ziua în care vor închide actualele lor gropi de gunoi, convinse fiind că vor mai putea sta un an liniştite, prin înfiinţarea unor platforme temporare de gunoi, aşa cum le-a fost transmis de la Consiliul Judeţean.
Numai că, printr-o adresă recent trimisă de Agenţia Naţională de Mediu, această soluţie nu este acceptată, fiind considerată tot o sursă de poluare, la fel ca vechile gropi de gunoi.
“Stocarea temporară a deşeurilor menajere nu poate fi realizată din cauza emisiilor de poluanţi în mediu – particole, emisii de gaze şi mirosuri, levigat, care por avea efecte negative asupra factorilor de mediu şi a sănătăţii umane”, a spus şefa Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.
Singura excepţie în care primăriile pot înfiinţa aceste platforme temporare este ca acestea să îşi cumpere instalaţii de balotare a deşeurilor, o investiţie mare, pe care nu şi-o pot permite.
Îngrijorare la Gura Humorului
Şedinţa de ieri de la CJ a avut loc şi la solicitarea expresă a primarului municipiului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, îngrijorat de faptul că groapa de gunoi a oraşului ar putea fi suprasolicitată prin depunerea deşeurilor de la toate comunele din jur.
Teoretic, din 16 iulie, tot gunoiul produs în localităţile sucevene trebuie să ajungă fie la depozitul de gunoi de la Fălticeni, care are termen de închidere în 2010, fie la Humor şi Câmpulung Moldovenesc, care trebuie închise din 2011.
Numai că, până acum, doar 55 din 98 de localităţi care trebuie să îşi închidă gropile de gunoi au solicitat avizul de mediu pentru închidere, iar multe dintre acestea nu au nici contracte cu firme de salubrizare, care să preia deşeurile produse şi să le transporte la gropile de gunoi care mai rămân deschise în judeţ.
În unele cazuri ar fi de preferat să ducă gunoiul la groapa de gunoi din Botoşani, care este mai aproape de localităţi precum Rădăuţi şi comunele limitrofe.
Pe lângă costurile mari de colectare şi transport al deşeurilor pe distanţe apreciabile, mai există un inconvenient, de transformare a localităţilor care mai au încă gropile de gunoi deschise în adevărate bombe ecologice.
( 8 iul 2009, 01:09:40