Sute de candidaţi la bacalaureat au fost nemulţumiţi de rezultatele obţinute la una sau chiar la mai multe discipline de examen şi au contestat notele luate. Duminică, după afişarea rezultatelor primei sesiuni de bac, într-un interval orar de doar patru ore, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a înregistrat un număr de 876 de contestaţii. Cele mai multe dintre contestaţiile înregistrate au fost la limba şi literatura română, unde s-au depus 376 de cereri de reevaluare a tezelor, şi la matematică, unde s-au înregistrat 234 de contestaţii. Restul de 266 de contestaţii sunt la alte discipline decât cele menţionate.
În zilele următoare, o nouă comisie va reevalua lucrările contestate şi pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale ale acestei sesiuni de bacalaureat.
Rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat a candidaţilor suceveni, înainte de contestaţii, este de 93,64%, rezultat care poziţionează judeţul pe locul şase la nivel naţional.
Candidaţii suceveni au fost întrecuţi de cei din judeţele Mehedinţi, Botoşani, Constanţa, Hunedoara şi Timiş, unde rata de promovabilitate este mai mare decât la Suceava.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, consideră că diferenţele mari între procentele din unele judeţe trebuie verificate, întrucât situaţia se repetă în fiecare an. „În judeţele unde procentele de promovare sunt foarte mari vom cere verificarea lucrărilor prin sondaj, pentru a vedea dacă se poate vorbi de exigenţă în materie de organizare sau de o mai bună pregătire a elevilor", a anunţat ministrul Ecaterina Andronescu.