Judeţul Suceava a devenit unul din principalii furnizori ai Europei pentru o plantă medicinală care este produsă doar în Spania şi România – arnica.
Supranumită şi Ginsengul României, arnica, care se găseşte doar în zonele montane, este un bun antiseptic, contribuind la vindecarea rănilor şi infecţiilor, iar datorită flavonoidelor pe care le conţine ameliorează irigarea sanguină şi întăreşte inima.
De asemenea, este recomandată în creşterea imunităţii organismului, calităţile ei fiind apreciate de toţi marii producători europeni de medicamente pe bază de plante medicinale.
În aceste condiţii, din cele 50 de tone de plante medicinale pe care Direcţia Silvică Suceava şi-a propus să le strângă şi să le comercializeze, cea mai mare cantitate este cea de arnică.
“Avem deja recoltate 20 de tone de arnică, la care se mai adaugă 6 tone de coada calului, pentru care iar există o cerere destul de mare. Mai avem recoltate şi 3 tone de sunătoare, 5 tone de frunze de zmeur, 2 tone de frunze de păpădie, 3 tone de frunze de afin, o tonă de frunze de nuc şi 500 de kg de flori de soc. Anul acesta ne-am propus să strângem plante medicinale în cantităţi mult mai mari decât în ceilalţi ani, pentru că vrem să demonstrăm că pădurea poate aduce venituri nu doar din exploatarea lemnului”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Plantele medicinale recoltate de Direcţia Silvică sunt vândute la licitaţie firmelor specializate în acest domeniu, cea mai mare parte a produselor lor fiind apoi livrate în Europa.
( 4 iul 2009, 22:14:36