În încercarea de a afla mai multe amănunte despre cazul suceveanului condamnat la moarte în China, după ce a fost prins făcând trafic de droguri, am luat legătura încă de joi cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Ieri după-amiază, pe e-mail, am primit răspunsul la solicitarea noastră, răspuns în care purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, ne-a informat că „Ambasada României la Beijing nu a fost notificată până în acest moment în legătură cu vreo arestare a unui cetăţean român”. Asta, în condiţiile în care, ne-a explicat tot purtătorul de cuvânt al MAE, potrivit Convenţiei Consulare bilaterale din 1992 dintre România şi Republica Populară Chineză, arestarea unui cetăţean trebuie comunicată în patru zile de la producerea sa.
„Imediat ce a luat la cunoştinţă de posibilitatea existenţei unui cetăţean român care ar putea fi arestat şi condamnat la moarte, Ambasada României a solicitat precizări autorităţilor locale competente”, a mai declarat, ieri, Alin Şerbănescu, precizând că imediat ce va avea informaţii suplimentare, ni le va comunica.
În ediţia de ieri a „Monitorului”, am publicat informaţia, confirmată de surse din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, care au anihilat, săptămâna trecută, o reţea de indivizi care racolau cărăuşi de stupefiante pentru reţele internaţionale de trafic de droguri, cum că trei suceveni, prinşi cu droguri asupra lor, au fost arestaţi în China, iar unul dintre ei a fost condamnat deja la moarte.
Tânărul cu pricina ar fi trimis acasă, la Suceava – susţin aceleaşi surse – o scrisoare prin care le cerea iertare părinţilor şi îi ruga să strângă bani pentru a-i repatria cadavrul după execuţie.
„Există indicii că, în total, s-au traficat peste 80 de kilograme de droguri de mare risc”
Anchetatorii au confirmat deja că 11 dintre cărăuşi, toţi tineri din municipiul Suceava, au fost arestaţi în ţări din Europa şi America de Sud (Olanda, Norvegia, Irlanda, Uruguay şi Brazilia), având asupra lor circa 13 kilograme de cocaină şi 4 kilograme de heroină.
În actele remise instanţelor de judecată care au decis arestarea preventivă a indivizilor arestaţi pentru că racolau cărăuşi se arată faptul că unii dintre curierii racolaţi au fost desemnaţi să efectueze transporturi în state care au legislaţie deosebit de severă pentru comiterea unor astfel de fapte, inclusiv pedeapsa cu moartea. Printre aceste state se numără şi China, care se afla pe primul loc în topul ţărilor în care se mai aplică pedeapsa cu moartea.
„Există indicii că, în total, s-au traficat peste 80 de kilograme de droguri de mare risc”, se arată într-un comunicat de presă al structurilor de combatere a crimei organizate.