Directorul Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Ovidiu Donţu, a anunţat că Guvernul a aprobat avansul de 50% la accesarea fondurilor europene pentru agricultură, precizând că astfel s-au creat premisele pentru deblocarea cofinanţărilor.
„Lipsa lichidităţilor din economie, necesitatea asigurării prefinanţării fondurilor europene, limitarea posibilităţilor de creditare, prioritatea efectuării plăţilor către beneficiari şi criza financiară au determinat Guvernul să acorde 50% avans pentru proiectele în domeniul agriculturii, prin adoptarea OUG 74/2009 privind stimularea absorţiei fondurilor europene în agricultură, care creează premizele deblocării cofinanţărilor proiectelor europene”, a declarat Donţu.
El a amintit că, în luna mai, a fost aprobat Regulamentul Comisiei Europene nr. 363/2009 privind sprijinul pentru dezvoltare ruralã acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Conform noilor reglementări, pentru a facilita accesarea fondurilor europene nerambursabile prin FEADR, solicitantul poate beneficia de fonduri în avans pentru demararea proiectului. Astfel, beneficiarul care nu a solicitat avans la data depunerii cererii de finanţare are posibilitatea de a solicita obţinerea avansului ulterior semnării Contractului de Finanţare FEADR, cu condiţia să nu depăşească data depunerii primului dosar al cererii de plată la Autoritatea Contractantă.
Obiectivele strategice ale fostei Agenţii SAPARD
„Pentru beneficiarul al cărui contract de finanţare FEADR s-a încheiat în perioada 01.01.2009 - 31.12.2010 şi care a optat, în cererea de finanţare sau până la data depunerii primei cereri de plată, pentru obţinerea avansului în vederea demarării investiţiei, APDRP poate să acorde un avans de maxim 50% din valoarea eligibilă nerambursabilă. APDRP (fosta Agenţie Sapard) deţine funcţia de implementare tehnică şi cea de plată pentru Planul Naţional de Dezvoltare Rurală ( PNDR), care are obiective strategice dintre care amintim: crearea şi dezvoltarea de microintreprinderi la sate - măsura 3.1.2, încurajarea activităţii turistice - măsura 3.1.3, modernizarea exploataţilor agricole - măsura 1.2.1, creşterea valorii adăugate a produselor agroalimentare - măsura 1.2.3, instalarea tinerilor fermieri- măsura 1.1.2, precum şi pentru renovarea şi dezvoltarea satelor - măsura 3.2.2”, a spus Donţu care a mai subliniat că prima măsură pentru care s-a deschis sesiunea de proiecte este măsura 3.2.2, care se referă la „Renovarea şi dezvoltarea satelor”, unde comunităţile locale pot depune proiecte până la 31 iulie 2009.