Calendarul de admitere la liceu întocmit de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MEdCI) prevedea ca repartizarea absolvenţilor de gimnaziu în clasa a IX-a să se facă astăzi. Pentru a nu mai prelungi emoţiile candidaţilor, reprezentanţii MEdCI au efectuat repartiţia o zi mai devreme. Astfel, ieri după amiază, în jurul orelor 17:00, absolvenţii claselor a opta din judeţ au putut afla la ce liceu au intrat accesând pagina de Internet a Ministerului Educaţiei.
7.078 de elevi din judeţ au intrat la liceu şi, deşi numărul candidaţilor era mai mare, iar cel al locurilor în clasa a IX-a era suficient pentru toţi, aproximativ o sută de candidaţi au rămas nerepartizaţi după prima etapă a admiterii, şi aceasta din cauză că, cel mai probabil, elevii nu au bifat un număr suficient de opţiuni pe fişa de înscriere, iar pentru a intra la specializările şi liceele pentru care au optat nu aveau medie corespunzătoare.
9,96 este cea mai mare medie de admitere la liceu din acest an. Ioana Alesia Apetrei, absolventă a Şcolii cu clasele I-VIII nr. 3 din Suceava, are această medie, iar eleva a optat pentru Colegiul Naţional „Petru Rareş”, specializarea Matematică-Informatică.
94 de absolvenţi nerepartizaţi
A doua medie de admitere este 9,95 şi aparţine Cristinei Ştefania Nesteriuc, absolventă a Şcolii cu clasele I-VIII nr. 6 din Suceava. Eleva a optat pentru Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, specializarea Matematică-Informatică.
9,93 este a treia medie pe judeţ cu care s-a intrat la liceu şi aparţine unei absolvente a Şcolii cu clasele I-VIII nr. 3 din Suceava, Ruxandra Vaşcovici, elevă care a ales Colegiul Naţional „Petru Rareş”, specializarea Matematică-Informatică. De altfel, această specializare de la „Petru Rareş” a fost foarte solicitată de către elevii suceveni, ceea ce face ca la acest profil, ultima medie de admitere să fie 9,72.
Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni o va avea ca elevă, din toamnă, pe Daniela Iacoboaea, care a intrat a patra pe judeţ la liceu, şi a optat tot pentru un profilul Matematică-Informatică.
La polul opus se află candidaţii cu cele mai mici medii de admitere care au devenit de ieri liceeni. 15 elevi suceveni au intrat la liceu cu medii mai mici de cinci, iar cea mai mică medie a fost patru. Deşi unii aveau medii mult mai mari decât cea a ultimului candidat admis la liceu, 94 de absolvenţi de şcoală gimnazială nu au fost repartizaţi în clasa a noua. În această situaţie se află elevi cu medii chiar peste şapte.
Specializări cu ultima medie de admitere peste 9,50
În ceea ce priveşte specializările cele mai solicitate şi cu cele mai mari medii de admitere, aşa cum am menţionat, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, cu Matematică-Informatică, bilingv, se află în topul preferinţelor elevilor, iar ultima medie cu care s-a intrat a fost 9,72.
La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, profilul Ştiinţe ale Naturii, ultima medie a fost 9,58.
Peste 900 de locuri de admitere în clasa a IX-a au rămas libere după prima etapă a repartizării computerizate, acestea urmând să se ocupe în următoarele sesiuni de repartiţie pe care le va face Ministerul Educaţiei.
Pentru a vizualiza lista cu admiterea in licee urmati link-ul: http://admitere.edu.ro/2009/staticRepI/j/