Sute de dosare penale privind suspiciuni de viol, morţi suspecte şi infracţiuni la regimul rutier nu pot fi soluţionate, deoarece criza economică a redus semnificativ şi bugetul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, iar poliţiştii nu mai au de unde plăti serviciile oferite de Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML), fie că e vorba de necropsii, examinări psihiatrice, alcoolemii, examinări persoane etc..
La ora actuală, IPJ Suceava datorează peste 3,5 miliarde de lei vechi către SJML, asta în condiţiile în care de la începutul acestui an s-au plătit alte peste două miliarde de lei vechi.
Situaţia, întâlnită la mai toate inspectoratele de poliţie din ţară, pare fără ieşire, cel puţin în momentul de faţă, lista serviciilor medicilor legişti neonorate de poliţie crescând de la o zi la alta.
Asta, în condiţiile în care, pe luna trecută, IPJ Suceava nu a dispus de nici măcar un leu primit de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar numai timbrele pentru corespondenţa inspectoratului (răspuns la petiţii, sesizări, corespondenţă între unităţile Ministerului de Interne) costă lunar în jur de o sută de milioane de lei vechi.
Adjunctul inspectorului şef al IPJ Suceava, comisarul şef Viorel Onea, a declarat, ieri, că nu se pune problema neplăţii prestaţiilor medicilor legişti în cazul infracţiunilor grave, acolo unde, pentru soluţionarea cât mai urgentă a dosarelor, e nevoie numaidecât de concluziile scrise ale SJML.
Măsuri de criză: Fără apă caldă, femei de serviciu, mai multe patrule pedestre, şi e-mail în loc de telefon
Mai marii poliţiei au fost nevoiţi să strângă cureaua la toate capitolele de cheltuieli. Pentru a reduce impactul crizei financiare asupra instituţiei, conducerea IPJ Suceava a luat o serie de măsuri în vederea diminuării cheltuielilor.
Tuturor poliţiştilor din judeţ li s-a atras atenţia să fie cât mai stricţi în privinţa consumului de energie, apă şi gaze naturale, atât la sediul IPJ Suceava, cât şi la poliţiile municipale şi orăşeneşti şi posturile comunale.
Apa caldă în toate unităţile de poliţie din judeţ a fost sistată, robinetele fiind deschise doar pentru persoanele private de libertate din arestul poliţiei, şi asta după un program strict.
Numărul femeilor de serviciu a fost diminuat, iar materialele de întreţinere şi curăţenie au fost reduse la limită.
Efectuarea de reparaţii la instalaţiile de furnizare a apei şi energiei se va face, prin dispoziţia şefilor, numai prin recondiţionarea şi refolosirea unor materiale, în regie proprie.
Conducerea IPJ Suceava a prevăzut şi reducerea consumurilor de carburanţi, în aşa fel încât să se asigure necesarul pentru autospecialele operative, cu preponderenţă asigurându-se intervenţia la 112 şi la alte evenimente.
În locul patrulelor auto, a fost mărit numărul patrulelor pedestre.
Reparaţiile la maşinile de poliţie se vor face numai în regie proprie, de către mecanicii angajaţi ai IPJ Suceava, fiind alocaţi bani doar pentru achiziţionarea pieselor de schimb.
O altă măsură luată pe timp de criză este aceea a prelungirii normelor de utilizare pentru anvelope şi alte consumabile, fără a afecta funcţionarea optimă a mijloacelor auto.
La nivelul poliţiilor municipale a fost implementată reţeaua internă de date, care le permite poliţiştilor să comunice prin email-uri. Scopul, explică reprezentanţii poliţiei, este de a reduce substanţial cheltuielile privind telefonia şi consumabilele birotice.
( 2 iul 2009, 12:21:35