Două grenade din timpul războiului, în perfectă stare de funcţionare, au fost găsite, în urmă cu două zile, în pereţii unei case din municipiul Fălticeni, de mai mulţi muncitori care lucrau la renovarea imobilului cu pricina, vechi de zeci de ani.
Chemaţi la faţa locului, pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au rămas surprinşi de locul în care se aflau cele două grenade, pericolul unei explozii fiind foarte mare.
Toată povestea s-a petrecut, marţi, în jurul orei 10:30.
Imobilul respectiv avea, nu de foarte multă vreme, noi proprietari, fiind lăsat moştenire din generaţie în generaţie membrilor aceleiaşi familii.
Muncitorii angajaţi să renoveze casa au observat, la un moment dat, în interiorul coşului de evacuare a fumului, două grenade de mână şi au sunat imediat la Serviciul unic de preluare a apelurilor de urgenţă -112.
Echipa pirotehnică a ISU Suceava a ajuns imediat la faţa locului, evacuând toate persoanele din zonă.
În interiorul peretelui, la baza coşului de evacuare a fumului, au fost găsite cele două grenade de mână, una defensivă, cealaltă ofensivă, acestea fiind echipate complet şi încă active.
„A fost o misiune pirotehnică deosebită în ceea ce priveşte locul în care au fost descoperite grenadele. Puteau exploda de fiecare dată când se făcea focul, temperatura ridicată sau resturile de ardere putând produce explozia. Proprietarii au spus că, iarna trecută, au făcut focul... Casa a fost a unei feţe bisericeşti, apoi a unui colonel de armată şi s-a transmis prin moştenire de la o generaţie la alta....Nu pot să-mi dau seama cum au ajuns acolo...”, ne-a declarat, ieri, maistrul militar Iulian Pentilescu, unul dintre pirotehniştii care au intervenit pentru ridicarea celor două grenade provenind din al Doilea Război Mondial.
Specialiştii ISU au verificat cu aparatele din dotare fiecare centimetru pătrat al casei, precum şi terenul din jur, însă nu au mai găsit nici un element de muniţie.
„Grenadele au fost transportate în condiţii de maximă siguranţă şi depozitate provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat”, se precizează într-un comunicat al ISU Suceava.