Locatarii a 31 de blocuri din municipiul Suceava riscă să piardă finanţări de peste şase milioane de euro, pentru reabilitarea termică a locuinţelor, din cauza unor pretenţii nejustificate.
Mai exact, aceştia contestă preţurile estimative stabilite de proiectanţi pentru izolarea termică a imobilelor, pe motiv că, la izolarea faţadei, preţurile sunt mult mai mari decât cele pe care le-ar putea ei obţine de la firme care au venit la ei cu fel de fel de oferte.
Cum refuzul lor de a semna actele de demarare a procedurilor de izolare termică a blocurilor pune în pericol întreg proiectul realizat pentru Suceava şi fondurile care au fost alocate – 4.4 milioane euro de la Guvern, la care se mai adaugă alte 80 de miliarde lei vechi, co-finanţare din partea Primăriei Suceava, cele două părţi au pus ieri cărţile pe masă, într-o discuţie decisivă.
Lucrări legale, dar cu preţ la fel ca cele făcute ilegal
De o parte a mesei s-au aflat cei de la conducerea asociaţiilor de proprietari, care au venit cu fel de fel de acuze la adresa proiectanţilor şi chiar a municipalităţii, sugerând că totul e o afacere pentru unii, iar de cealaltă parte, primarul Ion Lungu, directorul tehnic Florin Cerlincă, însoţiţi de proiectanţii pentru primele 31 de blocuri prinse la finanţare.
Dacă în privinţa devizelor de lucrări la montarea de termopane, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au fost de acord că acelea sunt preţurile pieţei, scandalul a pornit de la izolarea termică a faţadei blocului.
După ce Suceava a fost invadată de fel de fel de firme “fantomă”, care au mers din bloc în bloc, oferindu-şi serviciile, mai ales la izolarea termică a faţadelor, lucrare făcută „după ureche”, adică fără proiect, fără calcule efectuate de un specialist în stabilirea eficienţei energetice a clădirilor, fără autorizaţii de la Primărie şi de la Inspectoratul în Construcţii, dar mai ales cu muncitori care lucrează „la negru”, locatarii blocurilor prinse în programul naţional de anvelopare termică şi chiar şefii asociaţiilor de proprietari au cerut ca firmele cu care va încheia contracte Primăria să lucreze cu aceleaşi preţuri ca şi ceilalţi.
Astfel, în vreme ce preţul maximal prins în proiectul de izolare termică a unor faţade, cu polistiren expandat, de 10 cm, protejat cu tencuială decorativă, era de 118,52 lei/mp, acesta urmând să scadă, la licitaţie, în funcţie de ofertele primite, asociaţiile de locatari au pretins că ei pot face aceeaşi lucrare cu 60 - 65 lei/mp, cu firmele cu care au discutat.
Aceasta este una din principalele obiecţii ridicate de locatari şi de asociaţii referitor la acest program naţional, că nu aplică tarifele pe care le pot ei obţine pe piaţă, fără a lua în calcul faptul că în acest caz, toate lucrările se fac pe acte, legal, cu autorizaţii de construcţie şi cu toate taxele pe care acestea le implică incluse în preţ, dar şi cu garanţii la materialele folosite şi la lucrarea efectuată.
Cioara de pe gard, dată pe vrabia din mână
Altfel spus, cei care au avut şansa de a intra în primul lot de finanţare a reabilitării termice a blocurilor sunt la un pas de a da cu piciorul la subvenţia de 80% din costurile totale de izolare termică, doar pentru că cei 20% pe care trebuie să îi achite ei se aplică la o sumă mai mare decât au luat ei în calcul.
Cum demararea proiectului a fost deja întârziată din aceste cauze, conducerea Primăriei Suceava le-a dat un nou termen, până pe 6 iulie, să aducă semnăturile locatarilor, de la blocurile unde aceştia sunt de acord cu lucrările, pentru a fi trimise la Bucureşti.
“Nu trimitem acum, nu mai primim nici finanţare. Suntem în plină criză economică, dar noi refuzăm banii care ni se oferă, pentru o situaţie ipotetică, în care pretindeţi că sunt umflate preţurile. Culmea e că peste tot în ţară au ieşit aceleaşi preţuri”, a spus Lungu, care i-a îndemnat pe locatari să se gândească bine înainte să rateze oportunitatea care li s-a oferit.
( 1 iul 2009, 12:40:14