Manifestările prilejuite de „Zilele Sucevei” şi de sărbătoarea religioasă de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava au atras ca un magnet cerşetori din tot judeţul, dar şi din cele vecine.
Pentru a fi cât mai convingători, unii dintre cerşetori au pus în aplicare diferite tehnici prin care au simulat un handicap, jandarmii descoperind câteva cazuri sugestive în acest sens.
Dintre cerşetorii care şi-au „confecţionat” un handicap şi au fost descoperiţi de jandarmi cel mai mult iese în evidenţă cazul unui tânăr din Botoşani. În vârstă de 27 de ani, cerşetorul, care nu a mai fost identificat niciodată în municipiul Suceava, fiind din categoria celor veniţi în municipiul reşedinţă de judeţ doar cu ocazia evenimentelor de săptămâna trecută, apela la mila publicului dând impresia că are braţul stâng retezat. Individul era cât se poate de convingător, lăsând la vedere răni vizibile şi mai multe cusături.
În realitate, acestea avea braţul întreg şi, după cum a recunoscut chiar el în faţa jandarmilor, adâncile tăieturi şi le-a făcut singur, după care tot el le-a cusut.
Simula că are un furtun în stomac
O altă cerşetoare, din comuna Broscăuţi, judeţul Botoşani, cerea bani de la oameni plângându-se că abia a ieşit din operaţie şi nu are ce mânca. În jurul brâului aceasta avea înfăşurat un pansament, de care era ataşat un tub ce dădea impresia că este introdus în abdomen.
„Furtunul era prins foarte bine, era destul de convingătoare. Imediat ce oamenii noştri au abordat-o, a recunoscut senin că totul este o înşelătorie”, a relatat despre acest caz căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava.
Falşi nevăzători
O altă cerşetoare, din satul Bereşti, comuna Hânţeşti, mergea schimonosită printre oameni, dând impresia că are un grav handicap locomotor.
„Pe o hârtie legată de gât trecuse mai multe boli închipuite. La început a încercat să ne păcălească, a urcat în dubă mimând că are probleme, însă a coborât zâmbind, deplasându-se fără nici o problemă”, a precizat căpitanul Cornaci.
În alte două situaţii, jandarmii au descoperit două tinere care pretindeau că sunt nevăzătoare, plimbându-se printre oameni cu însoţitor. După o examinare, personalul medical aflat în zonă a confirmat imediat că acestea nu au probleme cu vederea, ele fiind sancţionate contravenţional.
Jandarmii au mai identificat şi un bărbat care se dădea orb, însă acesta a fost iertat de amendă, pentru că avea alte grave probleme de sănătate.
Legea permite doar sancţionarea cerşetorilor apţi de muncă
„Numai pe perioada procesiunii de Sânziene, jandarmii au aplicat nouă sancţiuni contravenţionale pentru cerşetorie, în condiţiile în care mulţi alţi cerşetori, care chiar aveau probleme de sănătate, au fost doar îndepărtaţi din mulţime şi avertizaţi să nu mai apeleze la mila publicului. În principal noi acţionăm cu caracter preventiv, în sprijinul cetăţenilor şi de aceea aplicăm sancţiuni contravenţionale numai în situaţiile care impun absolut acest lucru”, a declarat căpitanul Cornaci, subliniind că legea permite aplicarea de amenzi doar în cazul celor care apelează, în mod repetat, la mila publicului, deşi sunt apţi de muncă.
27 de cerşetori „stranieri”, identificaţi de Poliţia Comunitară
Faptul că municipiul Suceava a fost invadat de cerşetori din alte localităţi este confirmat şi de Poliţia Comunitară Suceava. Şeful acestei structuri, Viorel Horodenciuc, a precizat că în numai două zile, pe perioada manifestărilor prilejuite de zilele oraşului, oamenii săi au identificat un număr de 27 de cerşetori care nu obişnuiesc să-şi facă veacul în oraş şi care au venit atraşi de afluenţa mare de public.
Cerşetorii din alte judeţe au venit, în majoritate, din Botoşani şi din Paşcani.
Cât câştigă cerşetorii
Jandarmii care au de-a face adesea cu cerşetorii din municipiul Suceava spun că mulţi dintre aceştia strâng câte 200-300 de lei în fiecare zi de muncă. Pentru un cerşetor cu experienţă, suma de 200 de lei reprezintă un câştig minim la zi, astfel că această activitate poate fi extrem de profitabilă.
Oamenii legii spun că obişnuinţa cerşetorilor, de a ignora amenzile şi a nu le plăti, începe să-i coste, printr-o modificare de lege amenzile neplătite putând fi transformate cu uşurinţă în ore de muncă în folosul comunităţii. În câteva zeci de cazuri, prin decizii ale instanţei, această măsură a fost deja dispusă.
( 1 iul 2009, 15:32:11
ati ramas fara violuri sau crime?
ramaneti fara cititori cumva?