Majoritatea victimelor violenţei în familie din judeţul Suceava nu au parte de un sprijin consistent din partea autorităţilor, mult discutata înfiinţare a centrelor pentru adăpostirea persoanelor agresate rămânând încă în faza de proiect.
Semnalul de alarmă a fost tras ieri, în cadrul unei întâlniri organizate de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Suceava, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor şi organizaţiilor care au atribuţii în combaterea violenţei în familie, sub toate formele sale.
Exceptând municipiul Vatra Dornei, unde s-a înfiinţat un centru pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie, de capacitate redusă şi doar pentru locuitorii din municipiu şi comunele limitrofe, în celelalte localităţi, pentru persoane abuzate nu se poate acorda un sprijin substanţial.
„Din păcate, este o realitate, femeile agresat fug dintr-un loc în altul. Cum nu avem un centru pentru a le adăposti, căutăm soluţii pentru a le ajuta, unele ajung pe la mănăstiri, însă asta nu este o soluţie”, a precizat Mihaela Grosu, preşedinta Societăţii Doamnelor Bucovinene, organizaţie care consiliază persoanele agresate în familie. Mihaela Grosu şi ceilalţi participanţi la întâlnire au transmis un îndemn la mai multă implicare din partea autorităţilor locale, pentru găsirea de spaţii şi acordarea de sprijin financiar, în vederea amenajării unor centre pentru adăpostirea victimelor în familie.
Zece femei şi un bărbat, adăpostiţi până acum la centrul din Vatra Dornei
În ceea ce priveşte Centrul pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie Vatra Dornei, acesta a fost deschis pe 28 octombrie 2008, este susţinut financiar de primăria din localitate, şi are o capacitate de zece locuri.
După cum a precizat Mariana Boiarinov, consilier integrare europeană în cadrul Primăriei municipiului Vatra Dornei, până acum la centru au fost cazate 11 persoane, zece femei şi un bărbat, în cele mai multe cazuri victimele revenind de mai multe ori la adăpost.
În cazul femeilor este vorba de agresiuni din partea soţilor, în timp ce singurul bărbat internat a fost victima unor bătăi repetate din partea fiului.
Conform prevederilor legale, persoanele agresate pot fi găzduite la centru pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 60 de zile, timp în care primesc asistenţă medicală, consiliere în vederea integrării sociale şi sunt ajutate, la nevoie, să obţină documente şi acte de identitate sau de stare civilă, certificate medico-legale etc.
Ghid de Intervenţie
Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Suceava a lansat oficial primul Ghid de Intervenţie în cazurile de violenţă în familie, un instrument de lucru pentru personalul implicat în combaterea violenţei în familie, dar şi pentru persoanele agresate.